PRVO MASTER DIPLOMA, PA NA BIRO: Prema podacima Univerziteta CG do kraja godine se može očekivati više od hiljadu magistara

I. D. STOJADINOVIĆ

11. 04. 2022. u 06:15

UNIVERZITET Crne Gore ove godine mogao bi da iznedri i preko hiljadu magistara, što je drastično veći broj, nego prethodnih godina.

ПРВО МАСТЕР ДИПЛОМА, ПА НА БИРО: Према подацима Универзитета ЦГ до краја године се може очекивати више од хиљаду магистара

Univerzitet CG, Foto ucg.ac.me

Prema oceni potpredsednice Skupštine i profesorke na Univerzitetu, Branke Bošnjak, hiperprodukcija master diploma posledica je usvajanja Zakona o visokom obrazovanju bez analize potreba tržišta rada. Kako kaže za "Novosti", studenti su maltene primorani da magistriraju ako žele da se zaposle, a trogodišnje studije potpuno obesmišljene.

Ove godine će prva generacija da završi nove dvogodišnje master studije koje su uvedene kroz izmenjeni model studiranja 2017. Uvedene su, kako su tada nadležni pojasnili, najviše iz razloga što model 3+1+1 (osnovne, specijalističke, magistarske) nije adekvatno prepoznat na evropskom prostoru i šire.

Prema podacima Univerziteta, na završnoj godini master studija je 1.238 studenata, a na taj broj dodaje se još 354 koji će master diplomu dobiti studirajući po starom sistemu.

Prorektor UCG prof. dr Veselin Mićanović kaže da svi studenti master studija koji su upisali drugu godinu imaju pravo da prijave master rad i dodaje da će svi iskoristiti to pravo. Kako naglašava, oni potencijalno mogu završiti master studije do kraja godine, ali se ne može kalkulisati koliko će ih dobiti diplomu.

Branka Bošnjak, Foto Skupština.me

Bošnjakova ocenjuje da su izmene zakona usvojene bez prethodne analize, mimo zakona i bez saglasnosti velikog broja univerzitetskih jedinica, te sada stižu posledice "nametnutog rešenja"

- Samo po sebi rešenje nije loše, ali se nepripremljeno ušlo u izmene, jer se nije vodilo računa o zahtevima tržišta rada i da ono u Crnoj Gori maltene ne prepoznaje bečelor diplome, odnosno one koji završe trogodišnje studije. Dodatan problem je što oni koji po novoj strukturi studija završe četiri godine i postignu 240 kredita, ne dobijaju nikakvo zvanje do završetka pete godine, odnosna mastera. Tako da sve to stvara ogromnu zbrku i usudiću se reći diskriminaciju na tržištu rada - navodi Bošnjakova.

- Otuda i toliki broj magistara i hiperprodukcija diploma, koja sigurna sam, ne odražava kvalitet, već nužnost.

PRODUŽEN ROK do 2023 / 2024.

IAKO je od 2017. godine zvanično usvojen novi model studiranja 3+2, još je omogućeno studentima da se upisuju i po starom modelu, zahvaljujući više puta usvajanim izmenama Zakona o visokom obrazovanju. Poslednji put Zakon je izmenjen krajem prošle godine, te je rok za završetak magistarskih studija produžen do kraja studijske 2023/2024. godine bez ponovnog plaćanja školarine za studente koji su već jednom platili školarinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)