MANDAT MU NE MOGU ODUZETI: Nema Dileme, Dritan Abazović je siguran kao mandatar

V. K.

26. 03. 2022. u 07:15

MANDATAR za sastav nove manjinske vlade Crne Gore Dritan Abazović čvrsto stoji na poziciji, bez obzira na to što se ponekad svojim stavovima suprotstavlja predsedniku države i lideru Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću, od čije podrške će zavisiti buduća izvršna vlast.

МАНДАТ МУ НЕ МОГУ ОДУЗЕТИ: Нема Дилеме, Дритан Абазовић је сигуран као мандатар

Foto Gov.me

Priča da bi zbog "nesuglasica" sa predsednikom Crne Gore mogao da pretrpi žestoku kaznu - ne drži vodu.

Profesor prava i bivši predsednik Ustavnog suda dr Blagota Mitrić kaže za "Novosti" da je Abazović bezbrižan, bez obzira na to da li će se neki politički dogovori između njega i Đukanovića ispoštovati ili ne.

- Predsednik države nema mogućnost da opozove ranije donetu odluku o mandataru - kaže Mitrić. - Može samo obratno - da mandatar vrati mandat iz nekog ličnog razloga.

Formiranje manjinske vlade trenutno su "zakočili" lokalni izbori u Beranama i Ulcinju 27. aprila. Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je da je neophodno odmah pristupiti izmenama Ustava i zakona kojim bi se ova "korupcionaška praksa" onemogućila, imajući u vidu sve rasprostranjeniju praksu prelazaka odbornika i poslanika sa jedne političke strane na drugu sa već odomaćenom praksom nevraćanja mandata partiji sa čije liste su izabrani.

- Kad jedna vlada ili lokalna vlast izgubi podršku većine koja ih je izabrala, treba Ustavom i zakonom propisati normu da se automatski ide na nove izbore - zaključuje Medojević.

 

ZAHTEV

POSLANICA Socijaldemokraske partije Draginja Vuksanović Stanković juče je uputila inicijativu vršiocu dužnosti predsednika Skupštine Strahinji Bulajiću za zakazivanje sednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!