PRAZNOG STOMAKA DO PRAVDE: Radnik "Železničkog prevoza Crne Gore" Mirko Rmandić osmi dan štrajkuje glađu

V. K.

24. 03. 2022. u 08:43

UZ Sveto pismo i gutljaj vode Mirko Rmandić, radnik "Železničkog prevoza Crne Gore", već osmi dan u hodniku upravne zgrade štrajkuje glađu, zbog, kako tvrdi, pravnog nasilja menadžmenta ovog preduzeća nad njim.

ПРАЗНОГ СТОМАКА ДО ПРАВДЕ: Радник Железничког превоза Црне Горе Мирко Рмандић осми дан штрајкује глађу

Foto V. K.

 On traži smenu izvršnog direktora "Železničkog prevoza" i direktora Sektora za međunarodni prevoz. O svemu je obavestio premijera, kao i ministre kapitalnih investicija, finansija i socijalnog staranja, ali nikakav odgovor od njih nije dobio.

- Odavde živ neću izaći ako se moji zahtevi ne ispune - kaže za "Novosti" Rmandić, navodeći da je bio primoran na ovaj čin. - Kriv sam što sam javno saopštio o svim nepravilnostima koje su vezane za bezbednost železničkog saobraćaja. O tome sam upoznao i nadležne, ali, kao što vidite - uzalud. Jer, da je nešto urađeno ne bih sebi ugrožavao život.

Rmandića je krajem decembra prošle godine policija privela, jer su navodno u kabini konduktera voza, koji saobraća između Crne Gore i Srbije, pronašli "tri šteneta veoma skupe rase pasa i lekove". Osnovni državni tužilac je ocenio da nema elemenata krivičnog dela u njegovim postupcima.

Rmandić kaže da je, zbog aktivnosti u NVO sektoru, izložen spletkama, progonu, naglašavajući da mu je u međuvremenu "oteto radno mesto" i ponuđen "ponižavajući radni angažman", sve zbog političkih stavova.

- Bez ijednog dokaza udaljili su me iz radne organizacije, a da nisu ispoštovali Zakon o radu. Izrečena mi je mera uslovni prestanak radnog odnosa u trajanju od šest meseci - rekao je Rmandić.

ŽPCG SPREMAN ZA RAZGOVOR

IZ Železničkog prevoza su saopštili da su nakon što Rmandić zvanično uputi zahtev menadžmentu ŽPCG i bude spreman na razgovor, spremni da sa njim razgovaraju u cilju postizanja razumnog rešenja. To podrazumeva ravnopravnost svih zaposlenih, poštovanje radne i tehnološke discipline i važećih pravilnika i uputstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)