"DANI PETRA LUBARDE": Kulturna saradnja Nikšića i Beograda

V. K.

19. 03. 2022. u 06:34

MANIFESTACIJOM u čast Petra Lubarde započela je kulturna saradnja Nikšića i Beograda kroz izložbu radova učenika elitne gimnazije "Stojan Cerović" u kojoj je veliki umetnik daleke 1925. godine maturirao i organizovao prvu izložbu "Pejzaža i portreta" i prenela se na centralni nikšićki Trg slobode kroz izložbu reprodukcija "Osam slika - osam priča iz legata Petra Lubarde - Beograd".

ДАНИ ПЕТРА ЛУБАРДЕ: Културна сарадња Никшића и Београда

Foto Veliša Kadić

Prestižnu nikšićku gimnaziju pohađali su i Vojo Stanić, Ilija i Miloš Šobajić i mnogi drugi.

- Lubardina originalna samosvojna stvaralačka energija i čudesna vizuelna dela imaju uporište u tradiciji i narodu iz kojeg potiče - kazao je predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, koji je otvorio izložbu.

- Ovom izložbom prisećamo se i prve izložbe koju je Lubarda imao u zbornici nikšićke gimnazije, koja je pokazala da, kada svojim talentima date šansu, oni mogu da prokrče put i do najvećih vrhova svetske umetnosti, kao što je Petar Lubarda uradio.

Foto Veliša Kadić

Profesor dr Fadilj Eminović iz Beograda kazao je da je ova izložba samo mali iskorak u sve aktivnosti koje su dogovorene kako u Beogradu tako i u Nikšiću.

- Vaša kulturna dobra koja smo mogli da sagledamo sigurno će značiti Beograđanima i biti rado viđena u Beogradu. Saradnja koju ćemo unaprediti u narednom periodu je u službi poboljšanja života naših građana - kazao je Eminović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu