INTERVENTNE NABAVKE KAO SLAMKA SPASA: Vlada usvaja mere usled poskupljenja, ali pomoć građanima čeka deblokadu parlamenta

I. D. S.

19. 03. 2022. u 08:38

NA poslednjoj sednici, Vlada je usvojila Plan interventnih nabavki, Predlog zakona o privremenim merama za ograničenje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, ali i još nekoliko mera koje bi trebalo da ublaže udar na životni standard građana usled drastičnog povećanja cena hrane i energenata.

ИНТЕРВЕНТНЕ НАБАВКЕ КАО СЛАМКА СПАСА: Влада усваја мере услед поскупљења, али помоћ грађанима чека деблокаду парламента

Foto gov-me

Za sada, kao odgovor na krizu moći će da se deluje samo interventnim nabavkama u slučaju nestašica, dok će ostale mere čekati deblokadu Skupštine.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je Vlada, imajući u vidu da dolazi do značajnog rasta cena hrane, energenata i sirovina, kreirala set mera kako bi se održala ekonomska stabilnost i očuvao životni standard.

- Crna Gora kao uvozno zavisna i decenijama urušavana ekonomija, već oseća posledice dešavanja u Ukrajini zbog čega je neophodno donositi odluke koje će u kratkom roku pomoći građanima - poručili su iz Vlade.

Usvojene su i mere podrške privredi i građanima, koje su predstavljene prethodnih dana, a koje podrazumevaju smanjenje akciza na gorivo do 40 odsto, smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za osnovne životne namirnice i to nula odsto brašno i ulje, sedam odsto za so. Podrška je namenjena i za poljoprivrednike i to u vidu subvencija za proizvodnju žitarica, krompira, besplatnih plastenika za proizvodnju povrća, poljoprivrednih vaučera od 200 evra registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

Od svih tih mera, država za sada može da deluje samo Vladinim Planom interventnih nabavki koji bi aktivirali u slučaju problema u snabdevanju tržišta i to nakon što donese odluku kojom se proglašava takvo stanje na teritoriji cele države.

- Planom se propisuju mere, vrsta, količina i vrednost robe za koje se procenjuje da postoji problem u snabdevanju, kao i nosioce realizacije po opštinama - navode u Vladi.

Postupak snabdevanja pšenicom, osnovnim pšeničnim proizvodima, jestivim uljem, šećerom i drugim proizvodima uređuje se Zakonom o interventnim nabavkama, koji je usvojen nakon što su robne rezerve ukinute 2003. godine, jer je tada ocenjeno da nisu komercijalne.

Ostali, prethodno pomenuti predlozi za ublažavanje krize, zavisiće od poslanika, odnosno zakazivanja sednice na kojoj bi se o njima raspravljalo.

SUBVENCIJE NA GORIVO

VLADA, i pored trenutne političke situacije, treba hitno da reaguje i pronađe rešenje za ublažavanje efekata rasta cena goriva, poručili su iz Sindikata saobraćajnih delatnosti. Smatraju da je najbolje rešenje subvencionisanje cene goriva dobavljačima do smirivanja i regulisanja cena nafte.

Foto D. Balšić

- Na ovaj način bi se usporio rast cena proizvoda zbog smanjenja inputa, a došlo bi i do stagnacije troškova javnog prevoza i prevoza za sopstvene potrebe - naveli su iz Sindikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!