NEIZVESNA NAUTIČKA SEZONA U HERCEGNOVSKOJ GRADSKOJ LUCI: NJen status ključan za rešenje problema

V. V.

13. 03. 2022. u 16:20

OVOG vikenda u Herceg Novom boravi skoro dve hiljade gostiju što je značajno više nego u istom periodu prošle godine. S druge strane, svetska politička kriza negativno će uticati na turističku privredu. Tim pre što veliki broj gostiju stize upravo iz Rusije, Ukrajine i Belorusije, a nautičari iz tih zemalja tradicionalno koriste usluge Gradske luke Škver, kaže direktor Božo Ukropina.

НЕИЗВЕСНА НАУТИЧКА СЕЗОНА У ХЕРЦЕГНОВСКОЈ ГРАДСКОЈ ЛУЦИ:  Њен статус кључан за решење проблема

foto: V. V.

– Ne očekujemo goste sa tih tržišta. Pandemija korone se stišava, ali dešavanja u Ukrajini ne ulivaju nadu. Kada u februaru i martu nema najava za veća dešavanja i dolazak čarter plovila, onda sezona ne može dati dobar rezultat - objašnjava Ukropina.

Prema njegovim rečima prošle godine je iznenađujuće dobra bila poseta hotelima, ali to se u Gradskoj luci nije posebno osetilo. Uz sve ovo postoji niz okolnosti koje otežavaju funkcionisanje Gradske luke. Nema adekvatnih vezova za veća plovila i jahte a nije rešen ni status. Morsko dobro gradu još nije dalo koncesiju za upravljanje lukom.

– I ranije su iz Gradske luke kolege aplicirale za dobijanje statusa ali to nije rešeno. Sa bivšom Vladom i resornim ministarstvom pomorstva, skoro da smo došli do rešenja ali se onda desila pandemija. Potom se promenio zakon. Uprava pomorske sigurnosti, trebalo je da od Morskog dobra, preuzme brigu o lukama od lokalnog značaja, što nije zaživelo. Dolaskom nove Vlade i promenom u Morskom dobru, u korektnoj komunikaciji sa Mladenom Mikijeljom, očekivao sam da ćemo brže rešavati to pitanje. Aktuelna Vlada i u tom segmentu je bila spora. Sa predsednikom Opštine Stevanom Katićem išli smo u Morsko dobro, kasnije i sa predsednikom Skupštine Opštine Ivanom Otovićem i drugim predstavnicima lokalne uprave. U novembru prošle godine, uputili smo inicijativu Morskom dobru, da kao pravno lice, u Vladi pokrene, u naše ime, pitanje koncesije o luci, na duži rok. Sada je Vlada u tehničkom mandatu. Očekujemo da će Skupština opštine Herceg Novi uskoro da donese odluku i da proglasi javni interes u obalnom delu pojasa Gradske luke, a od Morskog dobra i nadležnih institucija, da definišu granice luke i akvatorijuma - rekao je Ukropina uz opasku da je hercegnovska luka jedina u Crnoj Gori i okruženju, sa nerešenim statusom.

- Više je pravnih subjekata a nema ugovora sa Morskim dobrom, koje gazduje obalom. Neophodan je akt kojim se reguliše korišćenje, uređenje i ulaganje u to područje. Projektom "Reagal ports" dobili smo vrednu opremu i 1. marta preuzeli brigu o bezbednosti u luci, imamo malu meteorološku stanicu, možemo da apliciramo za mnoge projekte, ali pravni status nije rešen, istice Ukropina. To je veoma važno i kada je re; o investicijama, posebno u sanaciju lukobrana cije je stabilnost upitna, a on je najviše na udaru kada su visoki talasi.

- Morsko dobro je odredilo oko 30 hiljada evra za ispitavanje stanja lukobrana i ta sredstva se moraju naci - rekao je Ukropina i najavio da ce narednih dana sa predstavnicima Opštine ponovo posetiti Morsko dobro, kako bi napokon rešili poziciju hercegnovske Gradske luke.

BONUS VIDEO:

MOLI SE BOGU I DRŽI SE RUSIJE: U Podgorici skup podrške bratskom narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić