PROTESTNI SKUP DEMOKRATA U HERCEG NOVOM: Bečić - Ne mogu pogaziti 30. avgust, ne mogu da varaju koliko mi možemo da pobeđujemo

V. V.

10. 03. 2022. u 22:43

USTANI! Odbrani! Pobedi! Tako su Demokrate Crne Gore naslovile protestni skup organizovan u Herceg Novom a kako su obrazložili povodom neviđene političke korupcije i izvesnog povratka DPS na vlast.

ПРОТЕСТНИ СКУП ДЕМОКРАТА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Бечић - Не могу погазити 30. август, не могу да варају колико ми можемо да побеђујемо

Foto: V. V.

 Protest "mirni, građanski, evropski"  počeo je kod crkve Svetog Spasa na Toploj, a potom su se učesnici uputili prema glavnom hercegnovskom trgu. Protest je bio prilika da  građani Crne Gore, nezadovoljni odlukom doskorašnjih konstituenata parlamentarne većine da izdaju njihovo poverenje i formiraju DPS vladu pa poraženima omoguće povratak na vlast, iskažu svoj politički revolt i nezadovoljstvo na civilizovan i demokratski način.

- Ovih dana, odlukom rukovodstva Socijalističke narodne partije da bude deo DPS vlade, ozvaničena je koalicija DPS – URA – SNP, što predstavlja ismejavanje i ruganje svim 208 hiljada građana i građanki Crne Gore koji su im dali poverenje na prethodnim parlamentarnim izborima, tvrdeći da će DPS poslati u političku prošlost. Oni ne mogu da varaju, koliko mi možemo da pobeđujemo - saopštile su  Demokrate Crne Gore i dodali da su oni uvek na strani naroda i uvek na pravoj strani.

Novljani su dokazani borci i pobednici jer su znali ustati, braniti i pobediti kad je malo ko u Crnoj Gori pobeđivao i kad je pobeda delovala kao nemoguća misija, kazao je Aleksa Bečić, predsednik Demokratske Crne Gore i dodao da su Novljani zapalili  baklju i luču slobode, nosili je godinama, a 30. avgusta je ona zasijala  iznad cele Crne Gore.

- Mogu oni pokušavati, ali 30. avgust ne mogu pogaziti, poništiti. Na narednim vanrednim parlamentarnim izborima ćemo još ubedljivije pobediti da se nikada više niko ne bi mogao usuditi da izda vas, nas i narodnu volju - kazao je Bečić.

Foto: V. V.

Istakao je zatim da se u Herceg Novom okupljaju na svetom mestu, u blizini hrama  i Njagoševe škole te da je na njihov predlog dan rođenja Petra drugog Petrovića Njagoša proglašen je za državni praznik, jer je to bio naš dug prema njemu. 

-Kada smo se vratili Njagošu, kada je zasijao iznad Crne Gore u punom sjaju, kada smo slobodni i hrabri ljudi, ne može nas niko pobediti. Pobedili smo, pobeđujemo i sada, pobedićemo ponovo jer smo na putu istine, iskrenosti, pravde i slobode - kazao je Bečić pa potom podsetio  da su za godinu i po dokazali da se u pokradenoj i opustošenoj Crnoj Gori može raditi i postići napredak ako se ne krade i ne otima.

DPS je ubedljivo poražen na Cetinju i Mojkovcu,  naveo je  Bečić u nastavku obraćanja, a nakon toga dogodila se i istorijska Skupština.

– Vratili smo dečje dodatke, besplatne udžbenike, veće su plate i penzije, naknade majkama, otpremnine radnicima. Vratili smo veru da se ovo društvo moće oporaviti. U trenutku kada je DPS bio na kolenima, kada je bio politički potučen, oni koji su se i nama i vama zakleli na vernost krenuli su izdajničkim putem. 

Bečić je objasnio da oni koji su sa tri mandata imali pola vlasti, sada hoće da sa dva odsto podrške vladaju Crnom Gorom, a oni koji su se sakrili na velikoj koalicionoj listi, iza crkve i litija i uzeli pet mandata, sada neće da ih vrate narodu. Podsetio je da su poslanicI SNP-a krajem prošle godine glasali protiv zakona koji bi omogućio smanjenje akciza na gorivo, a sada žele sednicu na kojoj bi takav zakon izglasali.

Foto: V. V.

– Ne rade oni to radi goriva, već radi funkcija i fotelja. Žele sednicu radi goriva, a zapravo da bi sproveli ustavni puč i suprotno Ustavu uspostavili zakonodavnu i izvršnu vlast koja nije izraz slobodne volje građana - smatra Bečić.

Predsednik Herceg Novog Stevan Katić podsetio je na veličanstvena sabiranja Novljana na istom mestu tokom 2020. i borbe protiv Zakona o slobodi veroispovesti, na slobodu izvojevanu 30. avgusta koju sada neko hoće da otme, a nezamislivo je, naglasio je, praviti vlast sa onima protiv kojih su se zajedno borili punih 30 godina. On je okupljenima preneo pozdrave i podršku Vlada Georgieva kao i poruku da se bore i spreče prevaru koja se sprema.

- Zajednička nam je odgovornost čuvanje tradicije, vere i kulture - naglasio je Katić i prokomentarisao činjenicu da se pozivu na protest odazvao veliki broj građana. - Nećemo  prihvatiti izbornu prevaru, sa  Demokratama je čista situacija, neće prevariti a imaju jednog od najčestitijih i najčasnih lidera Aleksu Bečića koji nikad nije bio spreman na kombinacije i kompromise koji bi išli na štetu svih vas koji ste ga birali.

Odbornica i poslanica dr Tamara Vujović,  potvrdila je  još jednom da je Herceg Novi oduvek bio bastion odbrane protivc DPS politike. 

- Odavde je krenula luča slobode 2017. godine, koja je zahvatila celu Crnu Goru i ovenčana najlepšom pobedom 30. avgusta 2020. Godinama su tu pobedu čuvali naši, sada već bivši koalicioni partneri iz parlamnetarne većine - poručila je Vzjović uz opasku da u funkcionerima SNP-a vidi krivce za urušavanje paralmentarne većine i vraćanje DPS-a na vlast.

Njima je poručila da ne mogu  kreirati inkluzivnu tako što isključuju sve one koji su protiv DPS-a, niti mogu ubrzavati integracije stvaranjem nestabilnosti i kule od karata za šaku vlasi.

Na skupu u Herceg Novom najavljen je veliki protest, 13. marta u Podgorici. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju