ŠTO DALJE OD SRBIJE I RUSIJE! Evropski savet za spoljne poslove otvoreno o glavnim izazovima za novu manjinsku Vladu u Podgorici

V. KADIĆ

16. 02. 2022. u 20:15

Nova manjinska vlada moraće da se oslobodi sve većeg uticaja Srbije i Rusije. Navodi se ovo u analizi Evropskog saveta za spoljne poslove, uz ocenu da će glavni izazov biti da pomiri interese dve glavne političke grupe u Crnoj Gori.

ШТО ДАЉЕ ОД СРБИЈЕ И РУСИЈЕ! Европски савет за спољне послове отворено о главним изазовима за нову мањинску Владу у Подгорици

Foto Novosti

- Vlada će morati da se bori protiv korupcije i zarobljavanja države koje Demokratska partija socijalista navodno promoviše, istovremeno se oslanjajući na podršku te partije kako bi se spoljna politika zemlje preusmerila na evroatlantske integracije. To znači odbacivanje sve većeg uticaja Srbije i Rusije, što bi opet moglo otuđiti Demokratski front - ističe se i dodaje da lider GP URA Dritan Abazović, koji je inicirao smenu vlade premijera Zdravka Krivokapića treba da pronađe način da prilagodi i ujedini te političke snage bez gubitka parlamentarne podrške.

- Upravo zato je nužna jača saradnja sa Evropskom unijom i SAD. EU i SAD mogu pomoći manjinskoj vladi da uveri one koji su odgovorni za zarobljavanje države da prihvate reforme i nove inicijative za stvaranje otpornih institucija - ističe se. - Borba protiv korupcije i njeni napori da zaštiti institucije od srpskog i ruskog pritiska mogli bi biti transformacijski. Ali, DF bi mogao predstavljati dugoročnu pretnju crnogorskoj demokratiji. Ruski interesi pokušavaju da blokiraju pristupanje Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana EU. U ovim ključnim trenucima promena, Crnoj Gori je potrebna podrška EU i SAD. Ako je ne dobije, drugi globalni igrači pokušaće da popune prazninu - zaključuje se u analizi.

Podsećamo, koalicija Crno na bijelo (URA i Civis) ponudila je 17. januara svim parlamentarnim strankama formiranje manjinske vlade, bez učeššća DF i DPS. U međuvremenu, partija Mila Đukanovića najavila je podršku tom modelu. Očekuje se da bude formirana početkom marta, a ko će biti u njenom sastavu, uz podršku Demokratske partije socijalista, još se ne zna.

Demokrate za to vreme organizju proteste, poručujući da su jedini izlaz iz duboke krize vanredni parlamentarni izbori. Demokratski front najavljuje radikalnije metode u iskazivanju nezadovoljstva.

- Pokazali smo ogromno strpljenje, ali očigledno da ne postoji želja da se na taj način izađe iz ove situacije. Zato ćemo blokadom Crne Gore sprečiti izdaju i prodaju narodne volje od 30. avgusta i staviti do znanja svima da nećemo dozvoliti da se Demokratska partija socijalista vrati na mesta odlučivanja. DPS mora biti teško poražen i kažnjen, zaključuje poslanik DF Jovan Vučurović.

KRIVOKAPIĆ UZ NATO

U ANALIZI Evropskog saveta za spoljne poslove navodi se da uprkos Krivokapićevoj bliskosti sa SPC, koja često ima drugačije političke interese od srpske države, on nije doveo u pitanje članstvo Crne Gore u NATO.

- Takođe se držao na distanci od srbijanskog predsednika Aleksandra Vučića, koji ne beži od pokušaja da dominira Crnom Gorom, pa čak i nagriza njenu nezavisnost. Upravo ta politička orijentacija, kao i neuspešna institucionalna reforma i verovatno Krivokapićeva odluka da smeni ministra pravde koji je umanjio značaj genocida u Srebrenici, podstakle su prosrpski i proruski DF da bojkotuje parlament i povuče svoju podršku Vladi - ukazuje se u analizi.

UKRAJINSKI KONZUL POZIVA NA UNIŠTENjE RUSA!

KONZUL Ukrajine u Crnoj Gori Mihajlo Šmatov pozvao je na svom fejsbuk- profilu na "uništenje" Rusije i Marš jedinstva sa Ukrajinom 19. februara u Podgorici pod oznakom "Rusija mora biti uništena"!

- Takav marš se već održao u mnogim prestonicama sveta, sada je na redu Crna Gora - napisao je Šmatov, pozivajući građane da se okupe u 12 časova u parku kod mosta Milenijum i prošetaju centrom Podgorice pored Ministarstva spoljnih poslova, parlamenta, predsedničke uprave do centralnog trga. - Što nas je više, to bolje, pa ohrabrite svoje prijatelje i poznanike, posebno Crnogorce, da podrže Ukrajinu.

Šmatov je naveo da su posebno dobrodošli Crnogorci i patriote, misleći na komite.

- Dobrodošle su zastave, transparenti, plakati i sve manifestacije patriotskog karaktera. Vidimo se. Slava Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)