ZARADE POD LUPOM! Inspektori sredinom ovog meseca najavljuju pojačan nadzor isplate minimalca

Z. Z.

09. 02. 2022. u 06:34

OD kraja januara isplaćuju se zarade po novom modelu prema kojem je minimalna plata 450 evra. Kako privatnici zarade isplaćuju radnicima polovinom meseca, inspekcija najavljuje pojačan nadzor od 10. februara.

ЗАРАДЕ ПОД ЛУПОМ! Инспектори средином овог месеца најављују појачан надзор исплате минималца

Veće plate zdravstvenim radnicima, Foto Dragan Milovanović

Nakon 10. februara intenziviraće kontrolu da se proveri da li su poslodavci ispoštovali i isplatili zaposlenima minimalac veći 80 odsto nego prethodnog meseca.

To je najavila Ana Vujošević, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove.

Naglasila je da je do prošle sedmice stiglo 60 prijava, kao i brojna pitanja građana.

- Inspekcija je obavila preventivne kontrole. U određenim subjektima gde je najavljeno da neće poštovati program "Evropa sad" je reagovala. Nakon intervencije došlo je do zaključenja ugovora o radu i promene minimalne zarade na 450 evra kako je predviđeno programom, a poslodavci koji su želeli da pišu skraćeno radno vreme zaposlenima, to su promenili u puno - kazala je Vujoševićeva i dodala da za tri dana inspektori kreću u kontrolu da provere da li su zaposlenima stvarno isplatili utvrđeni minimalac preko tekućeg računa u banci.

Iz Ministarstva finansija saopštili su da je do sada zaradu primilo oko 22.000 zaposlenih po programu "Evropa sad". Napominju da minulih dana dobijaju brojne, pozitivne komentare, da građani ne kriju zadovoljstvo što su primili veće plate.

- Reakcije su onakve kakve smo i očekivali. Minulih dana je bilo zaista pregršt dobrih poruka od građana koji zahvaljuju i govore šta će sve moći da kupe. Mnogi su kazali da će im to biti dovoljno da izmire kreditne obaveze. Bilo je i sudija koji su nam kazali da im je ovo prvo veće povećanje zarada za 30 godina - rekao je Janko Odović.

Ana Vujošević, Foto Novosti

Da su građani zadovoljni novim, većim zaradama potvrđuje i Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore. U porukama na "Instagramu" Spajić je objavio komentare građana koji kažu da su dobili zarade veće i po 130 evra, da su sa porodicom otišli na ručak u restoran što ranije nisu mogli učiniti.

- Hvala građanima koji nam pišu ovih dana zadovoljni zbog povećanja plata - napisao je Spajić na "Instagramu".

Foto Novosti

ZA MEDICINARE DODATNO UVEĆANjE

DO 10. februara veće plate dobiće zdravstveni radnici. Pored prosečnih 17 odsto koliko donosi program "Evropa sad" oni će dobiti dodatno uvećanje, pa će njihove plate porasti od 30 do 40 odsto. To je rezultat kolektivnog ugovora koji je potpisan na kraju prošle godine, a kako je saopštila ministarka Jelena Borovinić Bojović, specijalista koji je ranije imao platu od 800 evra, sada će dobiti 1.130 evra.

Medicinska sestra sa višom školom koja je zarađivala oko 570, sada će primiti 740 evra, a medicinska sestra sa srednjom školom umesto 440 dobiće 565 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)