PLATA U CENT PO KALKULATORU: Počela isplata zarada državnoj administraciji po programu "Evropa sad"

Z. Z.

01. 02. 2022. u 07:39

ISPLATA zarada po novoj metodologiji obračuna plata počela je u petak u državnoj administraciji. Ostalim "budžetlijama" uvećan lični dohodak leći će na račune u narednih desetak dana.

ПЛАТА У ЦЕНТ ПО КАЛКУЛАТОРУ: Почела исплата зарада државној администрацији по програму Европа сад

Foto Novosti

U koordinacionom telu za praćenje programa zadovoljni su početkom primene projekta "Evropa sad".

Pojedini državni službenici sa kojima smo razgovarali kazali su da im je zarada uvećana tačno toliko koliko je pokazivao kalkulator Ministarstva finansija.

- U petak sam dobio platu. Povećana mi je više od 100 evra, pa sada umesto 380 primam gotovo 500 evra - rekao nam je M. M., koji nije želeo da mu se pomene puno ime i prezime.

I drugi naš sagovornik, doduše sa visokom stručnom spremom za razliku od prvog, rekao da je njegova zarada veća od 700 evra ili 150 evra više nego prethodnog meseca.

- Zadovoljan sam što nakon pet godina rada dobijam povećanje zarade i što ću ako budem dobro raspolagao novcem moći deo da uštedim za letovanje - kazao je pravnik V. P.

Koordinaciono telo za praćenje primene programa "Evropa sad" održalo je sednicu da bi se videlo kako u samom startu funkcioniše plan.

- Tokom ovog meseca promenjen je ugovor o radu kod 123 zaposlenih ili 0,06 odsto od ukupnog broja. Tim ljudima skraćeno je radno vreme. Inspektori će proveriti šta se dešava, da li je aneks ugovora promenjen zbog smanjenog obima posla ili poslodavac zaista pokušava da izbegne isplatu minimalca koji sada iznosi 450 evra - saopšteno je nakon sednice Koordinacionog tela na čijem je čelu Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja.

Jakov Milatović, Foto gov.me

Milatović je na "Tviteru" napisao da su prvi rezultati odlični i da su zadužili Upravu za inspekcijske poslove da u saradnji sa Upravom policije što pre iskontroliše sve poslodavce kod kojih je bilo promena u ovom periodu.

Dritan Abazović, potpredsnik Vlade, saopštio je da treba učiniti sve da se nastavi sa programom "Evropa sad".

- Bio sam najglasniji podržavalac tog projekta. Predložili su ga drugi, jer je to njihov resor. Sve što se tiče životnog standarda građana, to je prioritet i moramo nastaviti sa programom. Izglasana je rashodna strana u Parlamentu, nije prihoda. To sve pokazuje nefunkcionalnost trenutne skupštinske većine - kazao je vicepremijer uoči sednice Odbora za bezbednost i odbranu. 

INSAJDERI

PRIMENA projekta "Evropa sada" počinje od danas. Najniže plate biće veće za 200 evra.

Unija poslodavaca i Savez sindikata očekuju da većina privrednika ispuni obaveze iz programa i obračuna zarade u skladu sa novom metodologijom. Sindikat će imati insajdere koji će ukazivati na zloupotrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove