NE MOGU TO ANGLOSAKSONCI DA SHVATE: Srpsku državu su osnovali sveci, a ne razbojnici, vukodlaci i pirati!

V. K.

28. 01. 2022. u 11:34

U PAROHIJSKOM domu u Nikšiću održano je svetosavsko veče na kojem je besedio funkcioner Nove srpske demokratije Ilija Miljanić. On je podsetio da je princ Rastko Nemanjić - Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski, podigao narod na noge i odveo ga do univerzuma.

НЕ МОГУ ТО АНГЛОСАКСОНЦИ ДА СХВАТЕ: Српску државу су основали свеци, а не разбојници, вукодлаци и пирати!

Foto: V. K.

- Sveti Sava je odredio krst sa kojim se krstimo, jezik kojim govorimo, pismo kojim pišemo i puteve kojima hodimo. Njegovim krvnim sudovima povezani smo u jedno svetosavsko biće. Sve priče o Svetom Savi su nepresušni izvor koji krepi srpski rod, Sve što se događalo sa našim narodom vezano je za sudbinu Svetog Save. Kada se narod radovao i on se na nebesima radovao. Kada je narod stradao i on je stradao i kada je verni narod razapinjan i Sveti Sava je bio razapinjan na Hristovom putu. Koliko mesta svedoči o njegovom prisustvu utkanih u narodno predanje širom srpske zemlje – do Savinog kuka, Savine vode, Savinog luka, Savinih manastira i nema mesta gde je zakoračio ili ga narod naznačio, gde se ne pominje njegovo ime koje svedoči ime Hristovo. Ko se usudi da piše kako valja o delu Svetog Save moraće pisati najmanje o sledećem - Savina crkva, Savina država, Savina prosveta, Savina vojska, Savino domaće ognjište, Savina umetnost, Savini manastiri i tako smoći snage da se dotakne putovoditelj srpski Sveti Sava na putu u život večni - rekao je Miljanić.

On kaže da anglosaksonski svet ne može da shvati da su srpsku državu osnovali sveci, a ne razbojnici, vukodlaci i pirati.

- Po predanju Bog otkriva svetitelja u Istočnoj crkvi i upravo tu leži tajna Hristova. Zašto zapadni kardinali ne mogu da upale Sveti oganj u Jerusalimskoj pećini. Sveti Sava nije uzmicao u borbi protiv gospodara tame. Isposničkim životom je išao do šibanja duše i tela bez milosti. Samo je razmišljao o jevanđelju i suzama otopljavao svaku molitvu. Trudio se da preko molitve prilepi se za Hrista. Sam Bog zna kakve je podvige upražnjavao da bi svoju dušu očistio i uputio da se probija ka nebu. Kosovski zavet je svetosavsko svedočanstvo potvrđeno mučeničkom krvlju. Kosovski zavet nije ništa drugo nego utkani zavet u glavama svakog Srbina kao punoće svetosavlja. Ime Svetog Save povezuje se sa imenom Svetog Lazara Kosovskog kao nosioca kosovskog zaveta i kosovskog opredelenja u carstvo nebesko. Pet krstova vazdiže srpski narod – krštenje verom Hristovom, Sveti Sava, Kosovo, ustanak i oslobođenje. Tako i Sveti Sava označava krst, veliko stradanje i veluku slavu. Božiji svetitelj Sveti Otac naš Sava već oko 800 godina hodi i prohodi zemlje i gradove, prosvećuje svetlošću bogopomazanja ljudske duše kao putevoditelj svih srpskih puteva koji vode u život večni kako veli crkvena pesma. Sveti Sava Srbe vole, za Srbe se Bogu molu, srpskom rodu daje krila srpsku decu blagosilja. Na Savinom putu na zemlji i hristoljublje ne izostaje! Amin - zaključio je Ilija Miljanić.

BONUS VIDEO: SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINjOM - "Novosti" na prvom grobu svetitelja u Velikom Trnovu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)