GEJ PAROVI (NI)SU RODITELJI: Skupština Crne Gore, izmenama zakona, i istopolne zajednice definisala kao porodicu

I. D. STOJADINOVIĆ

04. 01. 2022. u 07:39

SKUPŠTINA Crne Gore je minule sedmice usvojila izmene i dopune Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti, koje - kako ocenjuje deo parlamentarne većine - "na mala vrata" uvodi mogućnost da gej parovi usvajaju decu.

ГЕЈ ПАРОВИ (НИ)СУ РОДИТЕЉИ: Скупштина Црне Горе,  изменама закона,  и истополне заједнице дефинисала као породицу

Foto Profimedia

Konkretno, poslanici Demokratskog fronta su optužili premijera Zdravka Krivokapića, i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, ali je državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović objasnio da su uslovi i postupak usvajanja definisani Porodičnim zakonom, te su burne reakcije - tvrdi - bespotrebne.

- Izmenama smo pristupili zbog obaveze koja je propisana Zakonom o zajednici života partnera istog pola, koji propisuje da će se u određenom roku svi povezani zakoni, njih ukupno 19, izmeniti - precizirao je Odović, ali su u DF ostali uporni u stavu da se ovim narušava jedina Ustavna kategorija porodice - muž, žena i deca.

- Ovo nije bio deo naših predizbornih obećanja. Krivokapić i Spajić su više puta rekli da su ušli u politiku da bi sačuvali Srpsku pravoslavnu crkvu, a danas dobijamo ovakve zakone - tvrdi Jelena Božović (DF) i najavljuje da se, kada je reč o porodičnim vrednostima, neće pomeriti nijedan korak, pa očekuje da se oglasi i SPC.

Ni njen partijski kolega Jovan Vučurović "nije presrećan" zbog uvođenja istopolnih zajednica u definiciju porodice, te strahuje da će "bela kuga sve više uzimati maha"...

Na stavove poslanika DF-a reagovcali su iz LGBT Foruma Progres, navodeći da njihove izjave sadrže elemente govora mržnje prema LGBT populaciji.

- Odbacujemo maliciozne i netačne tvrdnje da su istopolni partneri, razlog negativnog prirodnog priraštaja, da je LGBT zajednica "neprirodna" i "antiporodična" pojava, jer ovakve osobe u Crnoj Gori postoje otkako postoji i Crna Gora, što je činjenica koju će svi poslanici morati da prihvate - poručili su iz LGBT organizacije.

STAV

MINISTAR Spajić je, pre samo nekoliko meseci, uoči obeležavanja "Meseca ponosa", izneo lični stav po kojem je fer da se istopolnim partnerima omogući uvajanje dece, ali je za to neophodno "sazrevanje društva".

- Želim da se to dogodi jer je svako usvojenje pozitivno; i za dete, i za zajednicu - poručio je Milojko Spajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)