TURSKA ZASTUPA INTERESE CRNE GORE: Veliki sporazum Podgorice i Ankare - sramota ili dobar potez?

V. KADIĆ

16. 12. 2021. u 08:20

CRNA Gora je nedavno postigla sporazum sa Turskom o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima u slučaju hitne intervencije ili potrebe, uz želju da se dodatno razvijaju konzularni odnosi između Ankare i Podgorice.

ТУРСКА ЗАСТУПА ИНТЕРЕСЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Велики споразум Подгорице и Анкаре - срамота или добар потез?

Pružaće konzularnu zaštiu građanima CG, Foto Novosti

Član diplomatsko-konzularnog predstavništva Turske može posetiti pritvorene, uhapšene ili zatvorene crnogorske državljane na njihov zahtev. Poslanik Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Jovan Jole Vučurović poručuje da je "sramota da Turska zastupa interese Crne Gore u 25 zemalja".

- Turska spada u one države koje su značajno ulagale u čitav region, naravno zbog svojih geostrateških interesa. Ali je skandal da nas ta država od 7. avgusta zastupa u 25 država sveta kroz konzularne odnose i to je još jedan pogrešan potez Ministarstva spoljnih poslova, koje je najgore ministarstvo u ovoj vladi. Napravilo je toliko faulova, posebno prema srpskom narodu, ali malo je ko očekivao ovakav potez - kazao je u Skupštini Crne Gore Vučurović, podsetivši da zvanična Ankara nema sličan sporazum ni sa jednom drugom državom na svetu!

Jovan Vučurović, Foto DF

Turska se sporazumom obavezala da obezbedi konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima u Kraljevini Bahrein, Republici Benin, Bocvani, Burkini Faso, Kamerunu, Kambodži, Čadu, Kongu, Obali Slonovače, Džibutiju, Komonveltu Dominika, Gabonskoj Republici, Gambiji, Gvineji, Kirgiskoj Republici, Ruandi, Južnom Sudanu, Republici Sudan, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Zimbabveu, na Madagaskaru, u Maliju, Sultanatu Omanu i Palestini.

SRBIJA

ZVANIČNI Beograd zastupa interese Crne Gore i njenih državljana u 42 zemlje u kojima Podgorica nema diplomatska i konzularna predstavništva. Srbija pruža pomoć crnogorskim državljanima u slučaju smrti, teške nesreće ili ozbiljne bolesti...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)