SAMO GAZDA NE GUBI: "Kombinat aluminijuma Podgorica" pred zatvaranjem, 500 radnika bez posla

I. D. S.

10. 12. 2021. u 07:39

RADNICI "Kombinata aluminijuma Podgorica" poručuju da neće gasiti ćelije u fabrici jer bi tako ugasili i svoja radna mesta. Veruju da još ima mesta za dogovor sa "Elektroprivredom Crne Gore" (EPCG) oko cene struje i smatraju da šansu da se proizvodnja nastavi ne vidi samo vlasnik Veselin Pejović, koji je čitavu krizu, kako kažu, iskoristio za napad na Vladu, umesto da sa njom nađe dogovor.

САМО ГАЗДА НЕ ГУБИ:  Комбинат алуминијума Подгорица пред затварањем, 500 радника без посла

Foto "Uniprom"

Zaposlene u najvećoj crnogorskoj kompaniji ohrabruju ovih dana i spekulacije da bi EPCG mogao da preuzme KAP. O mogućim rešenjima, međutim, raspravljaće energetska kompanija Crne Gore i ministarstva ekonomskog razvoja, finansija i kapitalnih investicija.

- Pejović bi trebalo da se vrati za pregovarački sto, jer je iz razgovora u Ministarstvu ekonomskog razvoja i Ministarstvu kapitalnih investicija i iz poziva Elektroprivrede, očigledno da postoji prostor za dogovor - smatraju u Sindikatu KAP. - Ni "Uniprom", koji upravlja KAP, ni Pejović kao vlasnik ne bi bili u gubitku ni da se KAP ugasi, jer bi i prodajom fabrike "na kilo" dobili više novca nego što ga je on platio.

Bez obzira na najave da će već 15. decembra početi fazno gašenje fabrike, radnici veruju da postoji opcija da se produži snabdevanje KAP-a električnom energijom po sadašnjim cenama narednih nekoliko meseci, jer je povećana proizvodnja struje iz hidroelektrana.

Prema sadašnjem ugovoru sa EPCG, "Uniprom" dobija struju po ceni od 45 evra za megavat do kraja godine. "Uniprom" traži produženje ugovora na pet godina po istoj ceni, a EPCG je ponudila cenu od 120 evra u toku naredne godine, uz popust od 20 odsto u odnosu na sadašnju minimalnu na tržištu. EPCG smatra da ne može garantovati dugogodišnje snabdevanje zbog neizvesnosti rada Termoelektrane, koju očekuje rekonstrukcije kada će više meseci biti van pogona. TE Pljevlja sada obezbeđuje oko polovine potreba Crne Gore, što znači da bi u slučaju njenog ispadanja iz sistema EPCG morala da uvozi ogromne količine skupe struje.

OBEĆANjE VLASTI

DA će Vlada učiniti sve da se nađe rešenje za KAP, obećao je premijer Zdravko Krivokapić.

- Dovedeni smo u situaciju da imamo nezahvalnu ulogu pregovaranja sa privatnim sektorom koji je naučio da večno ima pomoć. I u toj navici treba biti odmeren. Vlada će sagledati sve što može da uradi da bi KAP i proizvodnja opstali - rekao je Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja