DA OBEŠTETE GRAĐANE: Apel pljevaljskih Demokrata lokalnoj vlasti

M. D.

08. 12. 2021. u 23:20

POTPREDSEDNIK Opštinskog odbora Demokrata Pljevlja, Bojan Krvavac apelovao je na vlast u ovom gradu da iznađe načina da obešteti građane koji su godinama uplaćivali sredstva Agenciji za stambeno poslovni fond, za održavanje sopstvenih stambenih objekata.

ДА ОБЕШТЕТЕ ГРАЂАНЕ: Апел пљеваљских Демократа локалној власти

M.Drobnjak

Privredni sud proglasio je bankrot u Agenciji za stambeno-poslovni fond, sredinom novembra prošle godine.

- Kako je aktuelna priča oko Budžeta za 2021., ovim putem pozivam predstavnike aktuelne vlasti u Pljevljima da predvide  budžetsku poziciju kojom bi se u nekoliko godišnjih tranši, recimo na četiri godine po sto hiljada evra, obeštetili građani kojima su na ovaj način suprotno pravu i pravdi otuđena sredstva planirana za održavanje njihovih stambenih jedinica - kazao je Krvavac ističući da sredstva koja bi se vratila na ovaj način bi morala biti namenski iskorišćena.

-Takođe, na taj način bi stanari pomenutih objekata mogli samoinicijativno da izvode urgentne građevinske radove na svojim objektima, a ne da čekaju u najmanju ruku čudan raspored prioriteta izvođenja radova na stambenim zgradama u našem gradu-kazao je Krvavac, naglašavajući da će u suprotnom građani sigurno zadovoljenje pravde tražiti kod nadležnog Suda, kako bi se ispravila načinjena nepravda, a građani bili obeštećeni na pravičan način.

-Ako predstavnici Opštine smatraju da ne postoji pravni osnov za odgovornost lokalne samouprave kao osnivača, svakako da moralni osnov za ispravljanje ove situacije mora postajati, jer su predstavnici osnivača bili članovi Odbora direktora u pomenutom preduzeću, pa  su iz tog razloga u lokalnoj samoupravi morali biti upoznati sa situacijom, što dodatno povećava odgovornost predstavnika aktuelne lokalne administracije - kaže Krvavac dodajući da uvođenjem postupka stečaja u Agenciju za stambeno poslovni fond ali i pokretanjem stečajnog postupka u Atlas banci, građani Pljevalja koji stanuju u stambenim zgradama su ostali oštećeni za nekih 400 hiljada evra, koje su godinama mukotrpno uplaćivali na račun Agencije na ime održavanja zgrada.

Krvavac napominje da su preuzimanjem lokalne vlasti 2014, predstavnici  DPSa i njihovih koalicionih partnera zatekli Agenciju za stambeno poslovni fond sa dugom od nekih stotinjak hiljada evra, dok su je u stečaj nekoliko godina kasnije poslali sa milionskim dugovanjima.

-Lošim upravljanjem, nebrigom o zaposlenima, zahvaljujući nedostatku volje, htijenja i menadžerskih sposobnosti, aktuelna DPS lokalna samouprava je uspela da za poslednjih sedam godina uništi više od polovine lokalnih preduzeća, a drugu polovinu da dovede na prosjački štap. Komunalne usluge prošle kroz dramatičan i mučan proces, otpuštena je polovina radne snage, dok je Agencija za stambeno poslovni fond u potpunosti likvidirana, a zaposleni su poslati na Biro za zapošljavanje - zaključio je Krvavac.

                                                

TUŽBA

Oko 40 upravnika zgrada podnelo je tužbu protiv Opštine Pljevlja za naknadu štete zbog novca koji im je Agencija za stambeno-poslovni fond ostala dužna. Nakon što je Privredni sud proglasio bankrot u Agenciji za stambeno-poslovni fond, sredinom novembra prošle godine. Dug prema stambenim zgradama, zaposlenima, Poreskoj upravi i dobavljačima iznosio je 1.130.088 evra, a celokupna imovina, po proceni sudskog veštaka mašinske struke Branka Lučića, procenjena je na 9.370 evra.

Agencija je zgradama za stambeno održavanje ostala dužna oko 405.000 evra, od čega je u Atlas banci ostalo zarobljeno oko 114.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije