PROLAZI VREME TAJKUNA: Premijer Krivokapić predstavio program "Crna Gora odmah" i najavio rekordna ulaganja

I.D.S.

23. 11. 2021. u 07:39

BUDžETOM za narednu godinu predviđena je realizacija 302 projekta, od čega je čak 117 potpuno novih, te će Crna Gora u narednoj godini biti najveće gradilište u Evropi, najavio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predstavljajući program "Crna Gora odmah".

ПРОЛАЗИ ВРЕМЕ ТАЈКУНА: Премијер Кривокапић представио програм Црна Гора одмах и најавио рекордна улагања

Premijer Zdravko Krivokapić, Foto gov.me / printskrin

Kako je kazao, prolazi vreme tajkuna, a dolazi vreme da se podigne standard građana.

Kako je najavio premijer, kapitalnim budžetom predviđeno je 248 miliona evra, odnosno 11 odsto ukupnog budžeta što je ujedno, kako je istakao, rekordno izdvajanje za Crnu Goru.

Prema rečima Krivokapića, Vlada se opredelila da ključ bude kroz povezivanje, i to kroz saobraćaj te je većina novca, odnosno 169 miliona evra iz kapitalnog budžeta namenjena za tu oblast. Za zdravstvo je opredeljeno 8,78 miliona, nešto više od 16 miliona za obrazovanje, za socijalu je opredeljeno 1,15 miliona, a za turizam 2,38 miliona evra.

U okviru zdravstva planira se ukupno 25 projekata, od toga 14 bolnica, 10 domova zdravlja i stomatoloških ambulanti, te jedna mesna ambulanta.

- Želimo da vratimo ono što smo deci oduzeli, a to je bilo u našim školama. Imali smo u skoro svakoj školi stomatološku ordinaciju - kazao je Krivokapić.

Ulaganja u zdravstvu ogledaće se i kroz izgradnju bolnice u Pljevljima, ali i gradske bolnice u Podgorici, obećava premijer.

Uložiće se, najavio je Krivokapić i u 43 projekta u delu obrazovanja, te se, između ostalog, planiraju ulaganja u 17 vrtića i 16 osnovnih škola. On smatra da su skromna sredstva izdvojena za socijalu, gde se planira ulaganje u dva doma za stare i dva centra za decu sa smetnjama u razvoju i poručio da bi se to trebalo ispraviti naredne godine.

Kada je reč o kulturi, kapitalnim budžetom predviđeno je 7,77 miliona, za državnu upravu 9,1, za sport gotovo 4,9 miliona, a za ekologiju nešto više od 14 miliona evra.

Prvi čovek Vlade najavio je i završetak radova na novom objektu Crnogorske akademije nauka i umetnosti, za šta su kapitalnim budžetom predviđena tri miliona evra, kao i završetak gradnje fudbalskog stadiona na Cetinju.

SEVER

NAJVIŠE projekata, 113 od ukupno 302 predviđeno je za severni deo države, a njihova vrednost je 76,7 miliona evra. Za centralni region planira se 109 projekata vrednosti 60,5 miliona, dok su na jugu planirana 73 projekta vredna 26,7 miliona.

Foto gov.me / printskrin

Između ostalog, Krivokapić je najavio efikasan odgovor na energetsku krizu, navodeći da je neophodno iskoristiti potencijale.

- Pod hitno treba graditi HE "Komarnica", zatim Vetroelektranu Gvozd, Brajići, solarnu elektranu na Briskoj gori i Veljem brdu. Mi želimo da radimo, gradimo i stvorimo uslove da svi građani osete boljitak. Moramo manje pričati i zasući rukave. Crna Gora nema vremena za čekanje, moramo krenuti u realizaciji projekata - kazao je Krivokapić.

Predstavljeni program drugi je od ukupno četiri planirana. Prvi, "Evropa sad" koji podrazumeva povećanje minimalne ali i ostalih zarada, prema rečima premijera, građani su oberučke prihvatili, te očekuje da podršku dobije i u Skupštini. Preostala dva programa, kako je najavio, trebalo bi da budu završena do sredine sledećeg meseca.

ODBIJANjE BI BILO UDAR ZA GRAĐANE

UBEĐEN sam da nema poslanika koji neće dići ruku za ovakav predloženi budžet. To bi bio udar na građanina. Zaboravimo političke razlike, koje će uvek postojati. Ovo nije priča o politici već o programu. Ne znam kako bilo ko od političara može reći da su četiri Vladina planirana projekta loša i da ne valjaju. Ako nešto valja popraviti, dajte, unapredite. Objasnite glasačima zašto je to loše - poručio je Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)