CRNA STATISTIKA U CRNOJ GORI: U saobraćajnim nesrećama godišnje u proseku pogine 50 osoba

B.Dabić

21. 11. 2021. u 22:35

SVETSKI dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća posvećen je sećanju društva u celini na sve poginule i povređene u saobraćaju širom sveta i izražavanju saosećanja sa porodicama žrtava.

ЦРНА СТАТИСТИКА У ЦРНОЈ ГОРИ: У саобраћајним несрећама годишње у просеку погине 50 особа

Foto: B. Dabić

Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obeležavanje ovog dana 

- U poslednjih deset godina, u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori, prosečno godišnje pogine više od 50 osoba, dok više od 6.500 lica bude povređeno. Samo za 10 meseci 2021. godine u Crnoj Gori u saobraćaju su smrtno stradale 45 osobe, saopšteno je iz Uprave policije.

Svakog dana u svetu, od posledica saobraćajnih nesreća, umire više od 3.500 učesnika u saobraćaju, a više od 50.000 ih bude povređeno. Od ukupnog broja smrtno stradalih lica, 48% je starosti između 15 i 44 godine. Gotovo polovina smrtno stradalih pripada rizičnim, odnosno ranjivim grupama učesnika u saobraćaju, a to su motociklisti, pešaci, deca, starije osobe i biciklisti.

- Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, i dalje je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Istraživanja i analize  saobraćajnih nesreća pokazuju, da je kod 1/3 svih saobraćajnih nesreća i kod više od 50% nesreća  sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nesreća ( OECD/ ECMIT, 2006 ). Cilj ovog podsećanja je i da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posledice saobraćajnih nesreća i traume koje izazivaju iste, kako kod povređenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u celini, saopštili su iz Uprave policije.

Pored navedenog, stalni zadatak Uprave policije je, da u okviru svojih nadležnosti, dalje unapređenje stanja u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na poštovanje brzine od strane vozača, u užim gradskim jezgrima. 

Iz policije  apeluju na sve učesnike u saobraćaju, da svojim odgovornim ponašanjem, prevenstveno poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju. 

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)