AMERIKANAC POREKLOM IZ CRNE GORE OSUĐEN ZBOG TERORIZMA: Priznao veze sa džihadistima i dobio 16 godina robije

Novosti online

21. 11. 2021. u 08:05

ELVIS Redžepagić, američki državljanin poreklom iz Crne Gore, osuđen je u SAD na 200 meseci zatvora, odnosno na 16 godina i osam meseci zbog terorizma.

АМЕРИКАНАЦ ПОРЕКЛОМ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ОСУЂЕН ЗБОГ ТЕРОРИЗМА: Признао везе са џихадистима и добио 16 година робије

Foto Arhiva VN

Redžepagić je priznao krivicu na suđenju, a optužen je za pokušaje da terorističkim organizacijama ISIS i Al Nusra front (obe zabranjene u Rusiji), obezbedi materijalnu podršku i resurse, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

-Ovom kaznom, Redžepagić plaća cenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS-u i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada, rekao je državni tužilac Breon Pis.

On se zahvalio, između ostalog, i predstavništvu FBI za Srbiju, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je verovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS-a i Al Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspeo da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015, u avgustu 2016. to je pokušao iz Jordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile.

U svojim Fejsbuk objavama iz oktobra 2015, Redžepagić je objasnio da je „džihad kada se boriš za Boga“ i „umreš u čast Alaha“, stoji u presudi.

-Takođe je naveo da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i Al Nusri, te je predviđao da će „doći vreme kada će ljudi jedino znati da kažu Alahu Akbar“, navodi američko ministarstvo pravde.

Kako dodaju, pretragom njegovog laptopa nađeni su brojni primerci ISIS-ove propagande, a utvrđeno je i da je stalno posećivao sajt „Put hilafeta“ ili „Put do Kalifata“, koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, tvrdi američko ministarstvo pravde.

Kako su ranije objavili američki mediji, Redžepagić je poreklom iz Crne Gore, a u SAD je živeo na Long Ajlendu u NJujorku. On je, prema navodima „NJujork posta“, prilikom hapšenja, pretio da će odseći glavu svojoj majci.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SUPRUGA VODITELJA Lepa glumica iz popularnih serija: Brzo smo shvatili da smo se zavoleli (FOTO)