IZ KRIZE SAMO UZ NOVU VLADU: Demokratski front pokrenuo novu fazu političkog života, prateći Krivokapićev tim u prošlost

V. KADIĆ

03. 11. 2021. u 08:38

INICIJATIVA Demokratskog fronta za izbor nove vlade Crne Gore, bez aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića i njegovih ministara, jer što se njih tiče, završena je faza rekonstrukcije, mobilisala je sve članice parlamentarne većine na izlasku države iz duboke institucionalne i političke krize.

ИЗ КРИЗЕ САМО УЗ НОВУ ВЛАДУ: Демократски фронт покренуо нову фазу политичког живота, пратећи Кривокапићев тим у прошлост

Foto: gov.me

Iz DEMOS-a Miodraga Lekića juče su podsetili da isuviše dugo traje status kvo koji je protiv interesa građana, a u korist poraženih snaga na poslednjim izborima.

- Otvara se mogućnost stvarnog konsolidovanja vlasti, koja treba da deluje prema pravilima i iskustvima zemalja zapadne parlamentarne demokratije. Ako se izvuku pouke iz jednogodišnjeg iskustva vlasti, posebno vlade, koje su karakterisale mnoge anomalije i nepotrebni eksperimenti, vladajuća većina ima mogućnosti da organizuje nov, odgovoran, racionalan način funkcionisanja vlade i parlamenta - poručuju iz DEMOS-a.

Lideri Demokratskog fronta, Foto Arhiva

Politički analitičar profesor dr Srđa Vukadinović kaže, za "Novosti", da pokretanje inicijative za izbor nove vlade znači vraćanje ovog najjačeg političkog saveza na svoju političku poziciju - dominaciju u kojoj broji 27 poslanika od 41, koliko ih ima parlamentarna većina.

- DF je bio spreman za određeni kompromis u vezi sa rekonstrukcijom Vlade. DF je 1. septembra bio za novu vladu sa novim premijerom, a Demokrate i URA bili su za rekonstrukciju izvršne vlasti. Posle događaja na Cetinju i Krivokapić i DF su u povratili deo izgubljenog poverenja, i DF je tada prihvatio kompromis da se pravi rekonstrukcija vlade sa starim premijerom, ali novim ministrima uz povećani broj ministarskih mesta. DF je imao strpljenje skoro dva meseca i uvideo je da većina na neki način želi da neutrališe njihovu izbornu dominaciju - ocenjuje Vukadinović.

Srđa Vukadinović, Foto Arhiva Novosti

On kaže da Crna Gora treba što pre da zaboravi Krivokapićevu vladu i okrene se onome što DF predlaže - političku vladu u kojoj će biti mnogo ministara - 16 ili 18, što je, kako smatra, racionalnije, jer ovo što je veštački napravljeno da četiri ministarstva budu smeštena u jedno je rezultat nefunkcionisanja.

Po direktivi Amerike

ZAMENIK pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar rekao je da je ova vlada pod uticajem Amerike i da se nijedno kadrovsko rešenje ne može napraviti bez dogovora sa Vašingtonom. I sada je sasvim jasno da Vlada opstaje zahvaljujući naporima stranih ambasada. Uz to neki od ministara su direktno inkorporirani iz agentura NATO u Vladi tako da je DF to spoznao i ne želi da prihvati - kaže Vukadinović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju