AMFILOHIJE SVIMA NEDOSTAJE: Svetozar Marović napisao pismo o blaženopočivšem mitropolitu - "Sve je mogao da razume"

Novosti onlajn

26. 10. 2021. u 16:52

SVETOZAR MAROVIĆ, bivši predsednik Skupštine Crne Gore i funkcioner Demokratske partije socijalista, napisao je pismo o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

АМФИЛОХИЈЕ СВИМА НЕДОСТАЈЕ: Светозар Маровић написао писмо о блаженопочившем митрополиту - Све је могао да разуме

Foto: Novosti/EPA

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

"Danas svima nedostaje, za njim žale i oni koji su ga u strasti odbijanja, Sotonom nazivali, a još više oni kojima je bio učitelj, pastir, čuvar pravoslavne vere. Kada je bio ovozemaljski živ, krivili su ga da deli Crnu Goru. Kada je otišao u večni život, svi su priznali da je bio kult njenog pomirenja.

Primao je i jedne i druge, i one kojima je trebao radi politike i one koji su u veri tražili svoj oslonac i pravo na odlučivanje jedne zemlje. Sve je mogao da razume, bez vidljive ljutnje i bolom u sebi. Za njega kao da niko na ovoj kamenoj zemlji nije imao vremena. Jedni su ga koristili kao simbola sopstvene izabranosti, drugi kao učitelja, treći kao prijatelja, a ostali kao nadahnuće protivljenju svemu kanonskom i Božjem. Kao da je bio osuđen da bude sam, da bi drugi bili zajedno, da trpi u ime svih bratskih razdora, da bi oni shvatili da je u pomirenju i ljubavi i spas i za Hristu verne, kao i za one koji agnostički lutaju tražeći put spasenja u večnoj sumnji u drugoga ili u samu istinu.

Bio je obrazovaniji od svih i niži od bilo koga. Ćutao je dok su drugi govorili, misleći da znaju, govorio toliko koliko bi svakom mogao pomoći da otvori prozor svoje duše i vrata svojih sećanja. Pamtio je prošlost ali nije gledao nazad, a još manje verovao u budućnost u kojoj ćemo svi postati robovi jedne ideologije i globalističkog čoveka.

Nije dao Kosovo iz svojega srca, niti bio spreman da dobije bilo kakvu zemaljsku nagradu umesto ovog nadrealnog i mitskog u biću većine crnogorskog i srpskog naroda. Gradio je hramove i obnavljao ljude, davao je sve što je imao i znao, a ništa nije tražio osim da svi budu svoji, što jesu, što su bili i što će biti, da budu ljudi, pa političari i čuvari stranačke posebnosti.

Bio je Crnogorac i jer je bio Srbin, i bio je čuvar srpstva kao svaki crnogorski aristokrata duha i moralnosti. Bez Crne Gore nema Crnogoraca, bez vere i jezika nema srpstva u njoj. To sam slušao i učio od njega, iako sam se pravio da znam više i od njega samog, i da bolje razumevam našu stvarnost, ja ubogi neznanac, lakomisleni vernik zemaljskih idola i naivni sledbenik ljudskih ideologija. Koliko je samo divnih i učenih ljudi ostavio iza sebe, oni su danas ne samo čuvari trona naše pravoslavne crkve, oni su upaljena sveća njegovog duha, snage i večnosti koja će nas grejati u ovoj hladnoj i omrznutoj udaljenosti podeljene Crne Gore.

Dragi naš Mitropolit nedostaje najviše, običnim, svakodnevnim ljudima, onima koje nije nikada zaboravljao i kojima je od Prokletija do Prevlake jednako dolazio, besedio, molio i volio kao najrođenije. Naš Amfilohije nedostaje danas posebno Crnoj Gori, onoj za čiju se demokratiju iskreno nevešt u političkim stvarima, svim srcem borio i za čiju pobedu je živeo. Svi smo prazni zbog njegovog odsustva i ispunjeni njegovim prisustvom u našim razmišljanjima, u našim nadama i našoj obavezi da činimo dobro i da radimo na pomirenju i slozi u ovoj našoj Crnoj Gori, izranjavanoj podelama i umornoj od bratskih zavada. Daj Bože mir svima u Crnoj Gori", zaključio je Marović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!