KO MOŽE DA KUPI PASOŠ? Apel MUP-u da objavi kriterijume za ekonomsko državljanstvo

I. D. S.

13. 10. 2021. u 07:39

OD 2019. do kraja juna ove godine podneto je 213 zahteva za ekonomski pasoš Crne Gore.

КО МОЖЕ ДА КУПИ ПАСОШ? Апел МУП-у да објави критеријуме за економско држављанство

Foto senat.me

Od toga, sve provere su prošle 53 prijave i za njih je MUP izdao rešenja o državljanstvu.

IZ NVO Centar za građanske slobode ističu da je u poslednjih devet meseci porastao broj lica koja su dobila crnogorsko državljanstvo po osnovu Programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, te su apelovali na Direktorat za upravne poslove, državljanstvo i strance da sva rešenja i mišljenja objave.

Foto arhiva

Prijave za ekonomski pasoš podnelo je pet licenciranih agenata za promociju i posredovanje, sa odobrenjem za zastupanje stranih investitora u Crnoj Gori. Na pasoše čeka još 11 aplikanata koji su prošli sve provere. Za 25 aplikanata tražena je ocena međunarodne podobnosti, dok je 68 prijava dobilo zeleno svetlo na toj proveri, pa se sada čeka provera MUP-a. S druge strane, 17 njih nije prošlo ocenu međunarodne podobnosti.

Projekat "ekonomskog državljanstva" trebalo je da omogući ulagačima u sektor turizma, poljoprivrede i prerade crnogorsko državljanstvo.

U toj NVO napominju da je povećan broj primljenih u odnosu na ranije godine i podsećaju kako ranije donošena rešenja i mišljenja u obrazloženju "nisu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva".

Vrednost ulaganja kao uslov

JAVNI pozivi i uslovi za izbor predloga za stavljanje na listu prioritetnih projekata menjali su se više puta, ali je suština ostala ista - 15 miliona za hotel na primorju ili u Podgorici, odnosno pet miliona za severni i centralni region, uvođenje novih tehnologija, revalorizacija postojećih ili gradnja novih prerađivačkih kapaciteta.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)