HAPSE PO MOSKOVSKIM POTERNICAMA: U Crnoj Gori počeli da lišavaju slobode ruske bogataše koji se dugo skrivaju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

05. 10. 2021. u 22:41

ŠALjE li Podgorica pozitivne signale Moskvi tako što je počela da hapsi građane Rusije koji su se skrivali u Crnoj Gori i znači li to da želi normalizaciju odnosa?

ХАПСЕ ПО МОСКОВСКИМ  ПОТЕРНИЦАМА: У Црној Гори почели да лишавају слободе руске богаташе који се дуго скривају

Telman Ismailov

Poslednje decenije u Crnoj Gori se skrivalo više begunaca iz Rusije, sa poternica.

Crnogorske vlasti su znale da nekadašnji milijarder sa ruskim i izraelskim pasošem Telman Ismailov (64) godinama živi u Crnoj Gori, iako je na poternici. Njegov advokat Marina Rusakova kaže da je uhapšen na dva meseca tek kad je zatražio politički azil i sad mu se proverava dosije. Ako ne dobije azil Podgorica će odlučiti da li da ga izruči Rusiji koja ga traži, ili Izraelu čiji je takođe građanin.

Napustio je Rusiju 2017. godine, a prijatelji Ismailova tvrde da se u Crnoj Gori nije skrivao. Živeo je u svojoj vili i navodno privatnim avionom leteo u Izrael i Francusku.

Ismailov je veliki novac zaradio dok je bio vlasnik Čerkizovske pijace u Moskvi. Imao je i restorane u Moskvi. Njega i brata Vagifa su u Rusiji optužili da su organizovali ubistvo 11. novembra 2016. godine dvojice biznismena Vladimira Savkina i Jurija Briljova. Plaćeni ubica Mehman Kerimov osuđen je na 13 godina zatvora. Pre toga je u januaru 2004. godine Ismailov kidnapovao pevača Avrama Rusoa. Prvo ga je istukao u restoranu "Prag" u Moskvi i naterao ga da otkaže sve koncerte i nastupa samo po dogovoru sa Ismailovom.

Ruski mediji podsećaju da je Ismailov bio u prijateljskim odnosima sa bivšim, a sada pokojnim, gradonačelnikom Moskve Jurijem Luškovom. Po oceni "Forbsa", Ismailov je 2007. godine bio na 76. mestu ruskih bogataša sa imetkom od 620 miliona dolara. Kasnije je ta suma dostigla milijardu. Ali, on je uzeo previše kredita i imperija je počela da se ruši, pa je njegova kompanija 2017. bankrotirala.

ČUJAN U ZATVORU U TIVTU

POLICIJA u Tivtu minulih dana uhapsila je bivšeg rukovodioca organizacije "Rosalkogoljregulirovanja" Igora Čujana (55). Taj građanin Rusije je bio na poternici Interpola zbog finansijskih mahinacija. On je i u ekstradicionom zatvoru.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina