MILO ČUVAO ISMAILOVA: Da li će Viši sud Rusiji izručiti oligarha iz Azerbejdžana

S. ĐOKIĆ

05. 10. 2021. u 08:38

DOK se čeka konačna odluka o tome da li će Viši sud uvažiti žalbu i pustiti oligarha iz Azerbejdžana Telmana Ismailova da se brani sa sobode, sve je više pitanja kako je ovaj milijarder nesmetano boravio u Crnoj Gori i ko ga je do sada štitio od hapšenja.

МИЛО ЧУВАО ИСМАИЛОВА: Да ли ће Виши суд Русији изручити олигарха из Азербејџана

Telman Ismailov, Foto Arhiva

Ismailov je, podsetimo, u Podgorici uhapšen 3. septembra - po poternici koju je za njim raspisala Rusija, zbog sumnje da je povezan sa organizacijom ubistva dva tamošnja biznismena. I, Azerbejdžanac je uhapšen baš kada je predao zahtev za dobijanje azila u Crnoj Gori. Ipak, sudija za istragu mu je odredio ekstradicioni pritvor.

U međuvremenu se saznalo da je vlasnik luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji - hotela "Mardan palas", najskupljeg u Evropi, čija je gradnja koštala više od milijardu i po dolara - za skrivanje od pravde namerno odabrao Crnu Goru, znajući da ga tadašnja vlast neće izručiti Moskvi. Uostalom, po pisanju medija, 2009. je jedan od gostiju u njegovom raju bio i tadašnji crnogorski premijer, a danas predsednik države Milo Đukanović.

KAPITAL Hotel "Mardan palas", Foto Arhiva

Ali, nije samo milijarder imao lep boravak u Crnoj Gori. Njegov sin Alekper Ismailov je krajem 2018. kupio polovinu akcijskog kapitala kompanije "Kazino Avala", čime je praktično preuzeo upravljanje kockarnicom u istoimenom budvanskom hotelu. S obzirom na to da mlađi Ismailov već pola godine nije u vlasničkoj strukturi pomenute kockarnice, spekuliše se da su tome doprinele promene na crnogorskoj političkoj sceni - baš kao što je to slučaj i sa hapšenjem glave porodice Telmana Ismailova kojeg ruske vlasti terete da je u maju 2016, sa dva miliona dolara, u Moskvi finansirao ubistva preduzetnika Vladimira Savkina i Jurija Bruleva, koje je organizovao njegov brat Rafik.

Sada, ukoliko bude izručen i osuđen, Telmanu preti doživotna robija, a Rusija traga i za još jednim njegovim bratom, Vagifom.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)