SRBE OTPISAO SISTEM: Srpski nacionalni savet upozorava vlast na diskriminaciju

V. K.

06. 10. 2021. u 08:38

SRPSKI nacionalni savet upozorio je aktuelnu vlast u Crnoj Gori da se ništa nije kvalitetno promenilo u njihovom položaju navodeći da i pored upozorenja na brutalnu diskriminaciju, već petu godinu zaredom komisija starog saziva Skupštine Crne Gore, u kojoj nema nijednog Srbina, donosi odluku o raspodeli sredstava isključivo na štetu srpskih organizacija.

СРБЕ ОТПИСАО СИСТЕМ: Српски национални савет упозорава власт на дискриминацију

Foto Skupština Crne Gore

To po pravilu, tvrde, potvrđuje majorizovani bošnjačko-albanski upravni odbor Fonda.

- Ovakvom odlukom komisije bivšeg režima doveden je u pitanje posebno rad srpskih medija - Srpske televizije, Srpskog radija, časopisa "Srpske novine", portala "Srpske novine", Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, ali i sve druge aktivnosti koje do sada nisu zaustavljene isključivo zahvaljujući Vladi Srbije i njenoj pomoći.

Momčilo Vuksanović, Foto Arhiva Novosti

 

Nažalost, parlamentarnu većinu, koju smo jedva dočekali, to nikada nije interesovalo.

Već više decenija predstavljamo poniženi narod koji ne može rešiti nijedan problem nametnut očiglednom diskriminacijom - navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik dr Momčilo Vuksanović.

Kako tvrde, Srbi u Crnoj Gori, po podacima sa poslednjeg popisa 2011. godine, čine 28,7 odsto ukupnog stanovništva, "od kojih se zahteva da uredno izmiruju svoje poreske obaveze državi koja ih je u potpunosti izopštila iz svog sistema, neuvažavajući ustavne garancije zaštite identiteta".

HRVATIMA UVEK VIŠE

OD raspodeljenih 1.066.000 evra u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, srpske organizacije dobile su pet odsto iako čine 60 odsto mogućih korisnika Fonda - kažu u Savetu. - Zajednice Roma i Hrvata, koje su u stanovništvu Crne Gore zastupljene sa po jedan odsto dobile su nekoliko puta više sredstava nego Srbi. Albanskim i bošnjačkim organizacijama, zastupljenim sa pet i sedam odsto u ukupnom stanovištvu, pripalo je pet do sedam puta više nego srpskim organizacijama.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije