INTERVJU Andrija Mandić: Milo ne može da se vrati

S. Rovčanin Tomković

04. 10. 2021. u 13:16

VAŽNO je da se postigne pošten i održiv dogovor i da ispunimo obećanja koje smo dali građanima kada smo srušili režim Mila Đukanovića.

ИНТЕРВЈУ Андрија Мандић: Мило не може да се врати

Foto Tanjug

Duboko smo posvećeni postizanju dogovora ali, ako do njega ne dođe, i izbori su opcija.

Uveren sam da je politici Đukanovića došao kraj, iako neki veruju da može ponovo da se vrati. Samo je pitanje da li će o njegovom formalnom odlasku odlučivati parlament, ili će polaganje računa za težak kriminal usloviti njegovo povlačenje.

Ovo su osnovne poruke, koje u danima kada se vode pregovori o mešanju karata u kabinetu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, u intervjuu za "Novosti", šalje predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, jedan od lidera DF.

Verujete li da će uspeti razgovori o rekonstrukciji?

- Neophodno je da pronađemo zajednički jezik, jer je postojeće stanje neodrživo. Vlada Krivokapića je posle našeg dogovora da ćemo za 200 dana preispitati njen rad, izgubila podršku vladajuće većine. To naši politički protivnici pokušavaju da iskoriste i zamalo da organizuju oružanu pobunu na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija. U razgovoru sa Krivokapićem sam insistirao na poštovanju demokratskih principa prilikom novog dogovora. Eksperiment sa tzv. ekspertskom vladom nije dao dobre rezultate.

Hoće li tri poslanika URA Dritana Abazovića biti prepreka?

- U vremenu za nama konstatovali smo da pojedini eksperti iz Vlade, ili kandidati za ministre, pripadaju URA. Obećani posao nije završen, nije demontiran bivši režim Đukanovića, odstranjeni jastrebovi DPS u državnoj upravi, otpočet radikalni obračun sa kriminalom i korupcijom. Vlada je mesecima izbegavala da usvoji nacrt zakona o popisu i to nam je najteže palo. Neophodan je ne samo da bi se prvi put na slobodan način dobila najšira slika o Crnoj Gori, nego i za čišćenje biračkog spiska, na kome se nalazi na desetine hiljada Đukanovićevih fantomskih glasova.

Foto Tanjug

Ima li mesta za vas, Milana Kneževića, Nebojšu Medojevića? Ostaju li u Vladi Krivokapić i Abazović?

- NSD je pojedinačno najsnažnija stranka parlamentarne većine. Na Krivokapićevo pitanje o kadrovskim rešenjima rekao sam da će to doći kasnije. Prvo treba da se dogovorimo da li će se birati nova vlada na čemu insistiraju tri poslanika URA, ili će biti rekonstrukcije, na čemu insistiraju poslanici većine. Kada se postigne dogovor, tada ćemo otvoriti priču o programu vlade i kadrovima. Ako nema poslanika bilo koje stranke većine, teško je postići sporazum, a tek ako neko veruje da se bez najveće stranke većine može doći do rešenja, taj je u problemu. Nikoga ne ucenjujemo, tražimo da se poštuju demokratski principi, i ne prihvatamo ničiju ucenu.

Da možete da vratite vreme, da li biste opet ustupili prvo mesta na listi Krivokapiću, a vi otišli na začelje?

- Nije mi žao što sam mesto ustupio Krivokapiću. Nažalost, potencijalni partneri nisu želeli da se uključe u borbu protiv Đukanovića ako neko ne dobije prvo mesto, zacrtani broj mandata... Upravljajući kampanjom, sve je bilo podređeno cilju da pobedimo koaliciju Đukanovića. To mi služi na ponos. A što se mene tiče, i odnosa onih koji za svoj politički uspeh mnogo duguju Mandiću i DF, naš narod kaže: "Poštenog je lako prevariti".

Često se Beogradu spočitava da se meša u pitanja Crne Gore, a vama da ste produžena poluga vlasti Vučića. O tome je nedavno govorio i predsednik SSP Dragan Đilas.

- Od osnivanja imamo najbliskije odnose sa SNS, zaključene sporazume, delujemo kako sestrinske stranke, zajednički brinemo o srpskom narodu, ma gde on živeo. To je ono što cenimo kod SNS, a posebno u radu predsednika Srbije i te Đilasove priče, neće nas isprovocirati da uradimo ono što bi želeli srpski neprijatelji - da se distanciramo i ograđujemo od naših sunarodnika. Ali, vidimo da se ponovo organizuje slična akcija poput one krajem devedesetih, kada je Crna Gora odabrana kao pogodna platforma za mešanje stranaca u unutrašnje stvari Srbije.

LEŽALjKE, LUBENICE, PIPUN, A MOŽE I PISANjE

REČE vaš saradnik Milan Knežević da, ako je Vlada ekspertska, iz nje treba da izađe Abazović i izdaje ležaljke, a on će da prodaje lubenice i pipune. Šta ćete vi?

- Milan i Dritan su mlađi od mene i bilo bi veoma simpatično zamisliti tu sliku.

Stariji sam i teško bih mogao odgovoriti potrebama okupljenih na plaži. Dugo sam u politici, a ostalo je mnogo toga što bi trebalo zapisati, šta se dešavalo tokom NATO agresije, kako su nam razbili zajedničku državu, kako smo uspeli da otvorimo srpsko pitanje...

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)