U VLADI ILI POLITIČARI ILI EKSPERTI: Rekonstrukcija izvršne vlasti u Crnoj Gori izvesna uprkos trzavicama u vladajućoj većini

V. KADIĆ

20. 09. 2021. u 07:20

UPRKOS trzavicama i razmeni oštrih reči rekonstrukcija Vlade Crne Gore je sve izvesnija. Ni lider treće pobedničke koalicije "Crno na bijelo", vicepremijer i predsednik GP URA Dritan Abazović ne beži od dijaloga i dogovora.

У ВЛАДИ ИЛИ ПОЛИТИЧАРИ ИЛИ ЕКСПЕРТИ: Реконструкција извршне власти у Црној Гори извесна упркос трзавицама у владајућој већини

Foto Arhiva

On, međutim, nije siguran da je dogovor Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore kompatibilan sa onim što predviđa sporazum postignut 9. septembra prošle godine koji su potpisali on, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić. Dogovor dve najače političke grupacije u vladajućoj većini predviđa proširenje broja ministara sa sadašnjih 12 na 18 uz tri potpredsednička mesta. Kategoričan je da se o ekspertskoj vladi neće moći više govoriti kada ministri budu iz redova političara.

- Ovu vlast čine tri, a ne dve koalicije. I mi moramo znati šta je to dogovor. Za mene je Momo Koprivica politički ekspert. Ako može on, onda može i Andrija Mandić i onda bilo ko. Ukoliko dođe do toga da političari uđu u Vladu, što nije nelegitimno, mi imamo novi momenat, i onda treba da napravimo kompletnu političku vladu. Mi moramo da izaberemo između ekspertske vlade ili političke vlade ili nečega trećeg - kazao je Abazović, navodeći da na temu rekonstrukcije Vlade nije pričao sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. - Ono što je važno, što je izneo i premijer, jeste da 41 poslanik odlučuje, a ne 37.

Demokratska Crna Gora saopštila je da u sporazumu tri strane iz septembra prošle godine nema ništa što se kosi sa njihovim dogovorom sa DF o rekonstrukciji Vlade. Pozivaju potpredsednika Vlade Abazaovića da im pokaže normu iz sporazuma koja predviđa da vlada bude ekspertska. O ekspertskoj vladi, kako kažu, govori političar koji sedi u njoj i koji "nije ekspert za oblast kojom se bavi".

SNP pozdravlja dogovor DF i Demokrata i poručuje da se isključivo na korektnim odnosima, konsenzusom, uz učešće svih predstavnika aktuelne većine, može postići dogovor.

I KATNIĆ KROJI KAPU

(NE)OČEKI VANO se u rekonstrukciju  umešao  Milivoje Katnić, koji je izjavio da na potpredsednika Vlade vrše pritisak DF i kriminalne strukture. U DF kažu da je Katnić rekao neistinu.

- Kao jedan od viđenijih poslušnika Mila Đukanovića, Katnić je ovo izrekao kao jednu vrstu pritiska na Abazovića u trenutku kada se kreće u proces pregovora - poručuju iz DF.

REFORME I DEMOKRATSKA TRANZICIJA

REKONSTRUKCIJA Vlade potrebna je da bi je osnažili i krenuli u reformske procese, kazao je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Premijer je saopštio je da smatra da je ekspertska vlada najbolji model za vođenje reformi i demokratske tranzicije, kao i da to ne znači da eksperti u Vladi ne mogu biti predloženi od strane političkih partija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo