ŠTA 'OĆEŠ, OVO JE SLOBODNA CRNA GORA? Reporteri "Novosti" na Cetinju, gde rastu tenzije uoči ustoličenja Joanikija

Milena MARKOVIĆ / Veliša KADIĆ

04. 09. 2021. u 09:00

KAD bi kojim slučajem ruka Jovana Krstitelja, koja vekovima miruje u Cetinjskom manastiru, mogla da se pokrene, mnoge nesrećnike koji hule na rukopoloženje mitropolita Joanikija stigla bi zaslužena kazna.

ШТА ОЋЕШ, ОВО ЈЕ СЛОБОДНА ЦРНА ГОРА? Репортери Новости на Цетињу, где расту тензије уочи устоличења Јоаникија

Foto Dragan Milovanović

Cetinje, juče ujutro, miriše mirom tamjana, sveštenstvo i monaštvo užurbano, s najlepšim mislima i rečima dočekuju svakog. Pripremaju se za veličanstvenu svetkovinu - ustoličenje mitropolita Joanikija, koga je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odabrao da nasledi upokojenog mitropolita Amfilohija na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Što da ga ovde ustoličavaju kad ovde ne pripada. Eno mu Beograda. Eno mu crkve u

Podgorici. Može i u Nikšić. Može i u Ostrog - dočekuju nas Đuro i Nikola Vujović, rođaci.

Poranili da vide ko dolazi. Šta se radi. Nisu ovo deca, ovo su starine. Tužna slika onog dela Cetinja koje pristiže sa kartonima da im, dok sede i osmatraju, utopli vekovni kamen zidina. A kad ugreje cetinjska zvezda, oni prate hladovinu stoletnog kestena.

Foto Dragan Milovanović

Premeštaju kartone, premeću reči. Prevrću biografiju mitropolita, pa još našli da i "nije neke škole završio", kukavna im majka.

- Evo i ogradu su dovukli iz Srbije da se od naroda ograde. Da, stigla iz Užičke Požege, al' im komunalna policija ne da da je postave - uspalile se starine, ko zna čijom rukom vođene.

Šta bismo još od njih čuli da se, ispod samog manastira nije uskomešala grupa ljudi. Komešanje, u trenu, prerasta u viku. Sveštenik ih smiruje:

- Šta ti 'oćeš, ovo je slobodna Crna Gora, ne dam da je okupira Srbija - bacakao se zajapureni junoša.

- Krstiš se sa dva prsta, zar ne vidiš - govori mladić, naspram njega.
- Pa, šta, možda sam musliman...
- Da jesi, ne bi ti tako. Ti si nesoj ljudski...

I, hvala svešteniku što se sve smirilo.

- 'Ajte đeco da popijete kafu, da se osvežite, dalek ste put prevalili - pozivaju nas u manastirski konak...

Foto Dragan Milovanović

A, onda se pojavljuju neke žene u zelenim majicama. Na leđima istaknuta poruka "Vakat je!". Slikaju se s podignutim rukama. Kažiprst i palac razdvojili i šakama tako dugo mlate u vazduhu. Posle snimaju manastir. Nas. I sve oko nas i sebe. Viču "E, viva"!

Policija nezainteresovana. Aktivni su samo komunalci u uniformama. Oni samo pišu kazne vozačima koji dopremaju agregate i drugu opremu za manastir. Štite javnu površinu!

I, ne primećuju ženu, još jednu od brojnih, a neprebrojanih, pristiglu sa očiglednom namerom da poremeti mir manastira koji se u tišini sprema za veliku svetkovinu.

- Snimaj, Jadranka, snimaj, samo da te ne vide.

- Zabole me i ako me vide!

Vreme prolazi. Mislimo, kad bi moglo da izbriše sve ove slike. Ali, one se ponavljaju. Svakih pola sata.

- Evo mene, zovem se Veselin Radević! Dede, đeco, razvijajte naše zastave. Drži, mali, šta si se ukočio. Spoji svaku. A vi slikajte... Deder, mali, raširi to, šta si se spetljo.

Deca, povila glave. Padaju im zastave iz ruku. Žena Veselinova se snebiva. Deca jedno drugom nešto govore na francuskom. On je, na kraju, još jednom pritegao ganc novu crnogorsku kapu na oznojenoj glavi.

- Pozdrav svima, pa se vidimo - poručio je Radević, kad se slikao, smotao zastave i šipke.

- Kada da se vidimo? - otelo nam se pitanje.
- Kad bude trebalo - odgovorio je.
- Je li to taj vakat?
- Čemu vreme, tome je i vakat - dobacio je vukući porodicu, mada, nismo sigurni da je baš ostavio poruku u koju se razume.

BOG ĆE DATI DA SVE BUDE DOBRO

U CETINjSKOM manastiru "Novostima" je rečeno da će na ustoličenju mitropolita Joanikija biti oko 50 crkvenih velikodostojnika. Do juče je dolazak potvrdilo 42 iz SPC i drugih pomesnih crkava.

- Nikada Cetinje nije okupilo toliko - kažu u manastiru.

- I to je Božji priziv i blagoslov da sve bude dobro. Mi verujemo da će biti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!