SEKU ŠUMU KAO SNOPLJE: Vidrani optužuju šumsko gazdinstvo za krčenje Gosteča

M. D.

31. 08. 2021. u 08:38

NEKOLIKO meštana sela Vidre kod Pljevalja uputili su apel nadležnim organima i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću, da se prestane sa dugogodišnjim ilegalnim krčenjem, devastacijom i uništavanjem planine Gosteč.

СЕКУ ШУМУ КАО СНОПЉЕ: Видрани оптужују шумско газдинство за крчење Гостеча

EROZIJA Vidrani zabrinuti da će im kraj pretvoriti u pustinju, Foto Arhiva

Prema njihovim rečima, već šest godina traje uništavanje Gosteča, jednog od retkih preostalih šumovitih područja u neposrednoj blizini Pljevalja.

- S obzirom na to da živimo na svojim imanjima u podnožju planine, osećamo se ugrožnim jer će u nastavku divljeg krčenja, koje je odobrilo šumsko gazdinstvo u Pljevljima i inženjer zadužen za gazdovanje državnom šumom, erozija tla ugroziti naša imanja, a ovaj divni kraj biće pretvoren u pustinju - naveli su meštani u saopštenju.

Ističu da na ovaj način žele da skrenu pažnju javnosti na "divljački odnos" šumskog gazdinstva Pljevalja prema planini Gosteč.

- Ovo nije gazdovanje već legalizovana korupcija od strane države. Slike koje šaljemo nisu učinile šumokradice već država Crna Gora - ističe se u saopštenju.

Napominju da meštani sela Vidre imaju pravo da odseku od dva do deset kubnih metara šume godišnje za potrebe ogreva.

- Miljenici šumskog gazdinstva odseku od 100 do 300 kubnih metara šume godišnje. Nije ih briga što iza njih ostaje pustinja. Mi zbog toga protestujemo i pozivamo državne organe i sve ekološki prosvećene građane i udruženja da nas podrže u odbrani planine Gosteč - dodaje se u saopštenju.

HAJDUČIJA

VIDRANI su pozvali resornog ministra da pomogne u očuvanju ovih prirodnih resursa.

Poručili su ministru Aleksandru Stijoviću da ovo nije "gazdovanje šumama već hajdučija i ozakonjena korupcija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)