"PRVA BANKA" ACA ĐUKANOVIĆA IDE U STEČAJ? Nebojša Medojević za "Novosti" o malverzacijama, hoće da spreče forenzički nalaz

V. KADIĆ

30. 08. 2021. u 08:38

PRVA banka Aca Đukanovića ide u stečaj i u brzu likvidaciju! To su saznanja Nebojše Medojevića, lidera Pokreta za promjene, koji je ovih dana prihvatio predlog predsednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića da bude član borda direktora u ovoj banci, a u ime drugog po snazi akcionara - EPCG.

ПРВА БАНКА АЦА ЂУКАНОВИЋА ИДЕ У СТЕЧАЈ? Небојша Медојевић за Новости о малверзацијама, хоће да спрече форензички налаз

Foto: Printskrin

- Plan je da se sve obavi u tišini. Moje imenovanje u bordu direktora značilo bi obelodanjivanje stvarnog stanja i načina poslovanja ove banke, što većinski vlasnici - braća Đukanović, ne smeju da dozvole. Tu su, naravno i moji kontakti sa međunarodnim ekspertskim strukturama - kaže za "Novosti" Medojević.

On se u nedelju obratio javnosti navodeći da je Prva banka već decenijama glavni generator toksičnih nenaplativih kredita koje, zbog izostanka kontrole Centralne banke Crne Gore, distribuira po bankama i finansijskom sistemu, kontaminirajući tako čitav finansijski sistem.

- Prema mojim saznanjima, vrlo brzo nakon gubitka vlasti na izborima, skinuti su bekapi podataka o istoriji poslovanja Prve banke i dislocirani su. Vredna aktiva je takođe već prebačena iz bilansa banke i ostala je prazna ljuštura. Verovatno je plan vlasnika da banka ide u stečaj i brzu likvidaciju, da se ne bi neko setio da uradi forenzički nalaz i dođe do originalne dokumentacije o masovnim malverzacijama preko ove banke - kaže Medojević.

Od početka godine državne kompanije su povukle 13,1 milion evra depozita iz Prve banke, a ako se taj trend nastavi može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti. Ovo je navedeno u izveštaju revizora Crowt MNE koji je objavljen na sajtu CBCG. Poznato je da je pojedinačno najveći akcionar banke Aco Đukanović, brat predsednika Crne Gore Mila Đukanovića (41,5 odsto) koji preko nekoliko povezanih firmi kontroliše još oko 15 odsto akcija. Elektroprivreda kao državno preduzeće ima 19,8 odsto akcija.

- Prva banka je u velikim problemima i guverner CBCG ne sme da ćuti, što on upravo i čini - nastavlja za naš list Medojević. - Nakon više godina međunarodne podrške i ignorisanja peglanja bilansa i prebacivanja loših kredita drugim bankama, fondovima, IRF, od strane Prve banke, stvari se drastično menjaju. MMF je tražio od CBCG vanrednu superviziju kvaliteta aktive Prve banke i angažovan je RWS iz Nemačke da uradi QAR, koji je pokazao veliku rupu u bilansima. Pozivam Vladu, EPCG, IRF i ostale državne firme i fondove da ne pomažu privatnu banku koja je upala u probleme zbog pogrešnih poslovnih odluka, da ne pomažu braću Đukanović novcem građana.

VOLONTERSKI U BORDU EPCG

- TRAŽIO sam da radim volonterski u Odboru direktora EPCG i bez ikakve nadoknade. Moja uloga trebalo je da bude da zaštitim interese manjinskog akcionara EPCG - depozite od više desetina miliona evra koje ova kompanija ima u toj banci, njihov manjinski kapital i druga sredstva po viđenju u slučaju negativnog razvoja situacije sa poslovanjem Prve banke. Zbog tolerisanja ovakve poslovne prakse menadžmenta Prve banke ugroženi su depoziti državnih institucija, opština, fondova, državnih preduzeća, budžeta, privrede i građana, jer postoji realni rizik od odlaska banke i stečaj - upozorava Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)