BRATSTVO PRAVOSLAVNE OMLADINE CRNE GORE: Tražimo da država zaštiti prava svojih građana

V. K.

27. 08. 2021. u 22:43

DANI koji su pred nama su dani prazika i dani duhovne radosti povodom ustoličenja našeg duhovnog oca, mitropolita Joanikija u drevni tron mitropolita crnogorsko-primorskih.

БРАТСТВО ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Тражимо да држава заштити права својих грађана

Foto: Z. Jovanović

Ovaj sveti čin će izvršiti prvi među našim episkopima, naslednik svetog Save ravnoapostolnog, Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije. Nema danas pravoslavnog srca u Crnoj Gori koje se ne raduje tom danu, koji donosi dvostruku radost i blagoslov našem narodu i ovoj stradalnoj i svetoj zemlji. Blagoslov je dvostruk prvo stoga što susretamo našeg predstojatelja, koji po prvi put od dana kada je seo na tron najslavnijeg Nemanjića dolazi da pohodi narod svoj, a drugi povod naše radosti je što naš duhovni otac i oslonac ovog naroda prima žezal upravljanja nad Bogom mu poverenim stadom.

Stoga ćemo se iz cele Crne Gore okupiti četvrtog septembra na našem saborištu, pred hram Hristovog Vaskrsenja. Okupićemo se kao što smo to, sledujući Bogu i precima, činili tokom svetih litija. Okupićemo se pod okrilje našeg mitropolita, kao što smo to činili i kada je među nama hodio mitropolit Amfilohije. Okupićemo se pred našu svetinju da svetla lica dočekamo našeg patrijarha i da mu pokažemo našu ljubav i odanost, svezu neraskidivu koja nas vezuje za sveti pećki tron.

Nesrećne okolnosti u kojima smo živeli proizvele su zabludelu braću našu, koji se još nisu osvestili od bezbožnoga jarma, te zaslepljeni seju poruke mržnje, i koji su, u nemoći države da stane u zaštitu vernika, pronašli izgovor za napade na svetu Crkvu i na njenog arhijereja. U takvoj situaciji, kada je Crkva prepuštena sama sebi, veliki podvig našeg duhovnog oca i mitropolita ogleda se u tome što je bio nepokolebljiv u odluci da se vekovna praksa uvođenja u tron cetinjskih mitropolota obavi tu, u Cetinjskom manastiru, pokraj netruležnih moštiju svetog Petra Cetinjskog i desnice svetoga Jovana Preteče, petog septembra, onog dana kada je to i zakazano. Ustoličenje će se obaviti. Obaviće se bez velikog sabora naroda, na što je Crkva primorana odsustvom adekvatne podrške od strane onih državnih struktura koje su zadužene za sigurnost vernika. Primimo ovu iznuđenu odluku sa dostojanstvom hrišćanina, onako kako nama, plemićima duha i pripada. Podržimo našeg mitropolita molitvom i predanim radom na dobrobit Crkve. To je način da se i umovi zatrovani mržnjom urazume.

Imajući u vidu ovakvu odluku naše Crkve, zahtevamo od državnih valsti Crne Gore da onemoguće održavanje skupova koji bi remetili molitvenu atmosferu tog dana, koji šire versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost i čije najave su bile povod za ugrožavanje sigurnosti vernika. Nije kasno da se obraz spasi i da se pokaže da državni aparat štiti prava svojih građana. Ne dozvolimo da u javnoj sferi trijumfuju poruke mržnje koje šire opskurne i marginalne društvene grupacije, kao inspiratori građanskih sukoba. Zbog svega navedenog pozivamo državne organe da izvrše svoju zakonsku obavezu i onemoguće okupljanja koja su upravljena protiv građanskog mira i društvene sloge u Crnoj Gori. To je minimum onoga što država u datim okolnostima može da uradi.

Mi ćemo se, pak, pokazati verni pećkom i cetinjskom tronu, u svemu poštujući odluke naše Crkve, jer je ona garant našeg istorijskog trajanja i zaloga budućnosti ne samo naše omladine nego i generacija koje će doći. Složno se saberimo i jednim ustima pozdravimo naše velikodostojnike: Dobro došao najsvetiji Porfirije, nasledniče Svetog Save! Dostojan si, mitropolite Joanikije trona Svetog Petra Cetinjskog! Za vama idemo putem Hristovim!

PREDSEDNIK BRATSTVA PRAVOSLAVNE OMLADINE CRNE GORE

Ivan Bulatović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!