JOANIKIJE KAŽE - CETINJE! Odluka o mestu ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog biće doneta nakon novog kruga konsultacija

V. KADIĆ

25. 08. 2021. u 22:25

PODRAZUMEVA se da će ustoličenje biti u Cetinjskom manastiru - izjavio je u sredu novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i tako potvrdio informacije da će ceremonija njegovog uvođenja u tron, zakazana za 5. septembar, biti održana u drevnom sedištu zetskih i cetinjskih arhijereja.

ЈОАНИКИЈЕ КАЖЕ - ЦЕТИЊЕ! Одлука о месту устоличења митрополита црногорско-приморског биће донета након новог круга консултација

Joanikije u Cetinjskom manastiru / Foto Mitropolija CP

Vladika Joanikije time je, makar zasad, odbacio mogućnost da se obred obavi u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, što je opcija, koja, prema saznanjima "Novosti", još nije u potpunosti odbačena. Nema ni sumnje da će konačna odluka o mestu intronizacije novog mitropolita biti doneta posle još jednog kruga konsultacija najviših predstavnika SPC i državnih vlasti Crne Gore.

U delu crnogorske javnosti govori se i da će se predstavnici Vlade još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost. Pitanja bezbednosti biće razmatrana i u četvrtak na sednici Saveta za odbranu i bezbednost, kojom će predsedavati predsednik Milo Đukanović. Na ovom sastanku, kako je najavljeno, biće donete odluke o postupanju državnih organa povodom "izazova inspirisanih zakazanom intronizacijom novog mitropolita".

Pitanje izbora mesta ustoličenja mitropolita Joanikija postalo je prvorazredno u Crnoj Gori, najviše zaslugom pristalica režima DPS, Miraša Dedeića i ekstremnih neocrnogorskih nacionalista, koji su otvoreno zapretili da će sprečiti ceremoniju, ukoliko ona bude održana u Cetinjskom manastiru, koji smatraju "okupiranim". Mitropoliju oni nazivaju "Crkvom Srbije", a Joanikiju osporavaju mitropolitski čin zbog "izdaje crnogorstva".

Mnoge uticajne ličnosti protive se izmeštanju ceremonije u Podgoricu, jer bi to značilo popuštanje pred malobrojnim, ali bučnim ekstremistima, čiji je jedini cilj izazivanje nemira.

Sve je više poziva državnim adresama da čin ustoličenja oslobode politike i Crkvi dozvole da sama uređuje svoj duhovni život. Član Pravnog saveta Mitropolije Dragan Šoć rekao je u sredu da ne mogu organi poput Veća i Saveta za bezbednost da odlučuju gde će biti ustoličen mitropolit.

- Iznenađuje me da neko razmišlja o tome. Ustoličenje je pitanje Crkve. Reč je o verskom obredu unutar manastira, a ne o javnom skupu - kazao je Šoć.

Ovaj stav deli i premijer Zdravko Krivokapić, koji se u sredu sastao sa gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Kašćelanom.

- Država je spremna da garantuje bezbednost svim građanima Crne Gore. Nije u nadležnosti Vlade da odlučuje gde će i kada bilo koja verska organizacija, pa i Mitropolija, organizovati ustoličenje duhovnog poglavara - istakao je Krivokapić posle sastanka.

U moru poluistina i spinova, koji ovih dana kolaju Crnom Gorom, pojavila se i informacija da će izbor mesta ceremonije zavisiti od pripadnika srpske BIA i jedinice Vojne policije "Kobre", koji su navodno doputovali u Crnu Goru kako bi napravili bezbednosnu procenu.

Demanti je u sredu stigao od vicepremijera zaduženog za bezbednost Dritana Abazovića, koji je poručio da u Crnoj Gori nema pripadnika vojski drugih država.

- Medijski napisi koji svakodnevno pokušavaju da bace senku na rad službi bezbednosti ili unesu razdor među rukovodiocima su potpuno netačni i deluju sa ciljem urušavanja institucija sistema i međunarodnog ugleda Crne Gore. To nećemo dozvoliti. Odlučni smo da raskrstimo sa kriminalom i ekstremizmom - rekao je Abazović.

Za put u Crnu Goru sprema se i patrijarh srpski Porfirije, ali odluka o njegovom odlasku i ostalim detaljima biće formulisana posle sednice Svetog arhijerejskog sinoda koja će biti održana 31. avgusta. Iako je odluka o Porfirijevom dolasku na ustoličenje neupitna, na ovom sastanku biće još jednom razmotrena bezbednosna situacija koja će vladati u Podgorici i na Cetinju na dan ceremonije.

Da će novi mitropolit biti ustoličen u Cetinjskom manastiru ne sumnja predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. On kaže da ne zna čime je Joanikije zaslužio protivljenje njegovom ustoličenju.

- Ovaj događaj koristi se u političke svrhe i navodi se kao "krunski dokaz" navodne okupacije Crne Gore. Cetinjski manastir bio je mesto ustoličavanja mitropolita i vladika još od Njegoša, a i sam Joanikije je u tom manastiru ustoličen za vladiku. Ne znam čime bi to moglo da povredi bilo koga ili da izazove neke sukobe, osim one koji smatraju da hramovi SPC treba da pripadnu tzv. Crnogorskoj crkvi - rekao je Dačić.

KRIVOKAPIĆ: UHAPSITE VELjOVIĆA

PREMIJER Zdravko Krivokapić podneo je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv savetnika predsednika Crne Gore i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. U obrazloženju je navedeno da je "javno pozvao i apelovao na službenike Uprave policije da iskažu otpor i neposlušnost prema zakonitim odlukama ili merama državnih organa".

Krivokapić je predložio da tužilaštvo uhapsi Veljovića i odredi mu zadržavanje po pritvorskom osnovu, a potom podnese i optužni predlog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!