OŠTRE REAKCIJE NAKON VELJOVIĆEVOG NAPADA NA PATRIJARHA: Ima elemenata više krivičnih dela - Tužilaštvo da reaguje

V. K.

15. 08. 2021. u 18:11

PREMIJER Zdravko Krivokapić saopštio je da savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i bivši šef policije Veselin Veljović nastavlja da svojim izjavama raspiruje netrpeljivost među građanima Crne Gore.

ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ НАКОН ВЕЉОВИЋЕВОГ НАПАДА НА ПАТРИЈАРХА: Има елемената више кривичних дела - Тужилаштво да реагује

Foto Vlada CG

- Pozivam Tužilaštvo da reaguje - istakao je Krivokapić, dodajući da on nastavlja da svojim izjavama raspiruje netrpeljivost među građanima Crne Gore.

- Sloboda govora i sloboda javnog okupljanja zagarantovane su Ustavom CG, ali Veselin Veljović ne koristi slobode, nego ih zloupotrebljava. Pod krinkom slobode govora otvoreno se meša u rad policije i njene Ustavne nadležnosti. Poziv na svetu dužnost i obavezu svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje trenutnih ostrašćenih pojedinaca koji mogu zloupotrebiti institucije i svoje pozicije, nije ništa drugo nego pozivanje na podrivanje Ustavnog poretka. Sve službe bezbednosti se, za razliku od vremena Veljovića, sada striktno drže Ustavnih odredbi i posvećene su zaštiti Ustavnog poretka i stabilnosti države. Veljović nije običan građanin Crne Gore, on je savetnik predsednika države pa se može shvatiti da predsednik CG preko svog savetnika poziva građane na etničke sukobe. Takvo ponašanje je nedopustivo, prema našem zakonodavstvu i kažnjivo, a ćutanje predsednika države Mila Đukanovića je sramotno i opasno. Manir po kom Đukanović iz svakog skandala izlazi čistih ruku jer ih drugi prljaju za njega je stvar prošlosti. Nema više nikoga i ničegaa iza koga ili čega se on može sakriti, pa ni od krivične odgovornosti.

- Ograđivanje Demokratske partije socijalista, je, zapravo pravo razotkrivanje trojstva Veljović-DPS-komitske i druge organizacije koje se konstantno služe Veljovićevom retorikom. Uzaludan je pokušaj DPSa da sebe prikaže “čistom” u nameri dizanja tenzija i pokušaju da zaoštre situaciju kada nema čak ni njihove pristalice koja nije svesna da stoje iza svega, a verujem, svakog časnog čoveka je sramota od partije kojoj je verovao. Kada sam nedavno kazao da Veselin Veljović organizuje i rukovodi grupom izgrednika koji sebe zovu komitama, Veljović je tvrdio suprotno. Juče je osvanuo snimak koji potvrđuje svaku moju reč i na kom se vidi da je Veljović “gazda” komitskog skupa. Kao predsednik Vlade, bivšeg direktora Uprave policije, a sadašnjeg savetnika predsednika države Veselina Veljovića upozoravam da njegovi pipci ne dopiru više do ijedne službe, ali da službe imaju sve podatke koji su im potrebni za čuvanje reda i mira.

- Želim da verujem da će Vrhovno državno tužilaštvo, kao institucija zadužena za zaštitu Ustava i zakona naše zemlje, delovati profesionalno i pravdoljubivo, ne podanički ili dogovorno, iako je reč o miljeniku i miljenicima bivšeg režima - ističe se u reagovanju premijera Krivokapića.

Sekulović - U Veljovićevom saopštenju ima elemenata više krivičnih dela

Građanin Crne Gore Veselin Veljović, koji je ujedno i savetnik predsednika države, ima pravo da saopšti svoja politička uverenja, međutim, problematično je što u njegovom javnom saopštenju moguće postoje elementi više krivičnih dela. Napomenućemo samo neke: pozivanje na otpor, izazivanje panike i nemira, pozivanje na nasilnu projenu ustavnog uređenja itd, saopštio je Sergej Sekulović - ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

- Pored više elemenata nacionalne patetike, izjava obiluje brojnim konfuzijama i kontradiktornostima. Gospodin Veljović poziva na nasilje i ujedno traži od pripadnika crnogorskih bezbednosnih službi da otkažu poslušnost zakonima ove države ili poziva na "mirne" demonstracije. Gospodin Veljović bi trebalo da zna da se vlast dobija i gubi na izborima, da organi za sprovođenje zakona moraju da ih sprovode neselektivno i bez diskriminacije i da, ukoliko toga nema, nema ni države. Iz saopštenja se jasno vidi koliko je crnogorska policija bila privatizovana i prisvajana za partijske političke interese. Da li neko građanima Cetinja može zabraniti da mirno iskažu svoj politički stav? Naravno da ne i to nikome ne pada na pamet. Da li je pošteno uzburkivati strasti i igrati se sa životima ljudi koji se braća, sestre, kumovi, prijatelji, rođaci? Suvišno je govoriti,  istakao je Sekulović, dodajući da će MUP i Uprava policije primenjivati zakone onako kako dolikuje - pošteno, bez diskriminacije i selektivnosti, čuvajući pravni poredak Crne Gore.

- Ko god u ovom komplikovanom momentu ne izgovara poruke mira, tolerancije, razumevanja i nema širinu za sve naše različitosti, radi protiv interesa države, odnosno naših građana i građanki i našeg potomstva. Koliko god situacija bila teška i kroz izjave pojedinaca opasna, crnogorska policija će biti u službi zaštite interesa Crne Gore, poštujući Ustav i pravni poredak. Budimo dostojanstveni, imajmo razumevanja jedni prema drugima, iskazujmo slobodno politička uverenja i gradimo mir! To je naša moralna obaveza - poručio je Sekulović.

Burić - Da se preispita da li je Veljović učinio krivično delo

V.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veselina Veljovića, savetnika predsednika Crne Gore i bivšeg šefa policije učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

- Povodom stava sajetnika Predsjednika Crne Gore datog u dnevnom listu "Pobjeda" pod naslovom "Vidimo se na Cetinju", v.d. VDT-a Dražen Burić zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u navedenom postupanju učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti - poručio je Burić, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva, dodajući da Burić istovremeno ističe da Državno tužilaštvo sa aspekta svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti aktivno prati celokupnu situaciju povodom najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju početkom septembra.

Milačić - Kriminalna hobotnica i dalje hoće da upravlja zemljom

- Poziv Đukanovićevog savetnika na otpor uoči svečanog čina hirotonije mitropolita Joanikija, koji je sada pride i zvanično funkcioner DPS-a, samo je belodan dokaz da kriminalna hobotnica i dalje pokušava da upravlja zemljom. Prava Crna Gora poziva sve državne organe, a u prvom redu policiju i Tužilaštvo da se pozabave slučajem Veljović i njegovim otvorenim pozivanjem na destabilizaciju, sukobe i mržnju među braćom. Takođe, pozivamo nadležne da se hitno utvrdi da li je Veljović nakon današnjeg svojevrsnog "manifesta mržnje" u Pobjedi i dalje dostojan da bude državni funkcioner u Crnoj Gori" - istakao je Marko Milačić, saopšteno je iz Prave Crne Gore, dodajući da s obzirom da je reč o Đukanovićevom savetniku," jasno je da je crnogorski predsednik taj koji je zarad sitnih političkih poena ponovo spreman da izazove tenzije i krvoproliće u Crnoj Gori".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)