"KOMITE" PRETE PRED DOLAZAK PATRIJARHA: Crnogorski nacionalisti podižu temperaturu uoči ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog

R. DRAGOVIĆ

14. 08. 2021. u 11:20

NAJAVA ustoličenja novog mitropolita crnogorskog-primorskog Joanikija u njegovom istorijskom sedištu - Cetinjskom manastiru, kome će prisustvovati i patrijarh Porfirije, izazvala je erupciju neocrnogorskog nacionalizma, ali i otvorenih pretnji kako Crkvi i vernicima, tako i državnim vlastima u Crnoj Gori.

КОМИТЕ ПРЕТЕ ПРЕД ДОЛАЗАК ПАТРИЈАРХА: Црногорски националисти подижу температуру уочи устоличења новог митрополита црногорско-приморског

Foto P. Milošević

U ekstremističkim krugovima, takozvanim komitama, koji mobilišu sve svoje propagandne mehanizme, ovaj događaj boji se isključivo nacionalno, a intonira se kao još jedan navodni udar na samostalnost Crne Gore i duhovnost Crnogoraca. Posebno se naglašava Cetinje, koje se, kao mesto "posebne istorijske težine" ne slaže sa činjenicom da će biti domaćin događaja.

Na istom tragu oglasio se juče gradonačelnik crnogorske prestonice Aleksandar Kašćelan, kadar opozicione DPS, koji je, navodno pozivajući na mir i razum, ispalio još jedan plotun ka buretu crnogorskog nacionalističkog baruta.

On je u pismu javnosti ocenio da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog "vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema Cetinjskom manastiru".

- Niko, niti državna vlast, niti verska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo prestonice Cetinje, ne smeju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute - rekao je Kašćelan i vladiku Joanikija pozvao da "pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu" i zvanje primi na nekom drugom mestu.

SPORENjE Tvrde da ceremonija na Cetinju vređa verska osećanja, Foto Z. Jovanović

Kašćelan nije propustio priliku da pod velom zaštite ljudskih prava i sekularnosti hitac uputi i ka zvaničnoj Podgorici, koju je optužio da angažovanjem kompletnog bezbednosnog aparata crkvenoj ceremoniji daje državni nivo, kao i da zastrašuje građane koji se tome protive primenom sile.

- Verujem da će razum prevladati i da će ceremonija biti organizovana na drugom mestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posledice - kazao je prvi čovek Cetinja.

Odgovor Kašćelanu stigao je od premijera Zdravka Krivokapića, koji je nekoliko dana ranije i sam najavio dolazak na Cetinje 4. septembra. Predsednik Vlade poručio je da je ustoličenje mitropolita na Cetinju radostan čin koji će pokazati dostojanstvo Crne Gore.

- Da li se vi slažete ili ne sa tim, to je vaš lični osećaj i ostavite ga kod kuće. Ne može nijedan lokalni DPS da pravi dodatni pritisak da je Cetinjski manastir, manastir Cetinja. To je manastir Mitropolije i kao kulturno blago pripada celoj Crnoj Gori. Mene kao čoveka koji se oseća Cetinjaninom optužuju da pretim ovog gradu i svom sunarodniku.

Molim vas, dajte da smaknemo te podele. Ne daj Bože da se na taj dan, koji je planiran kao crkveno-narodni sabor, desi bilo šta - naveo je premijer u Danilovgradu, optuživši cetinjski DPS da povampiruje komite i duh podela. 

KRIVOKAPIĆ: Promenjena tri člana

PREMIJER Zdravko Krivokapić potvrdio je da su u drugoj verziji predloga Temeljnog ugovora izmenjeni pojedini delovi. On je objasnio da su promenjena tri člana radi prilagođavanja zakonima Crne Gore. On tvrdi da su sa izmenama upoznati članovi pravnog i stručnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i da u predlogu nema ništa sporno.

Foto Tanjug

- Zašto se tolika prašina diže, ako nije opet reč o političkoj pozadini - zapitao se premijer i dodao da je reč o trivijalnom ugovoru koji je ranije potpisan sa svim ostalim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

SIMBOL DRŽAVE SE VRAĆA KUĆI

ZAPALjIVE izjave pristalica Mila Đukanovića i crnogorskih ekstremista pokazuju da su zagovornicima crnogorskog etničkog separatizma potrebni sukobi da bi održali svoj nametnuti identitet - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković i očekuje da se na dan ustoličenja na Cetinju dogode ekscesi, ali ne i veliki sukobi.

On podseća da je crnogorska država nastala oko SPC, i da zagovornici crnogorskog etničkog separatizma burno i agresivno reaguju danas kada, kako kaže, simbol crnogorske državnosti dolazi kući, na Cetinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)