JOŠ 2.000 ĆATA NA JASLAMA: Uprkos planu optimizacije, koji je usvojen pre nekoliko godina, državni aparat sve širi

I. D. STOJADINOVIĆ

05. 08. 2021. u 08:38

BROJ zaposlenih u javnoj upravi, umesto da se smanjuje, kako to predviđa plan optimizacije državnih službenika usvojen još pre nekoliko godina, godinama se povećava.

ЈОШ 2.000 ЋАТА НА ЈАСЛАМА: Упркос плану оптимизације, који је усвојен пре неколико година, државни апарат све шири

Foto M. Labudović

Da je nova vlada nastavila sa praksom prethodne, pokazuje i kadrovski plan koji predviđa da se ove godine zaposli ukupno više od 2.000 izvršilaca u javnoj upravi.

Delimični kadrovski plan organa državne uprave i Vladinih službi za 2021. godinu, koji je Vlada usvojila na poslednjoj sednici, predviđa da se državni aparat do kraja godine uveća za ukupno 2.106 službenika, od čega je do sada u radni odnos primljeno 1.320.

Broj zaposlenih u javnoj upravi povećan je za osam odsto i u prethodne dve godine, iako je Planom optimizacije do 2020. bilo predviđeno smanjenje broja radnika. Tako je na kraju 2020. godine u javnoj upravi radilo 55.428 građana, umesto 48.063, koliko je bilo predviđeno.

Da optimizacija nije dala rezultate koje je trebalo, te da je u javnoj upravi ostao preveliki broj zaposlenih, smatraju i u Socijalističkoj narodnoj partiji

- Svedoci smo da optimizacija javne uprave, koja je započeta još za vreme vlasti DPS, nije dala rezultate. Nažalost, ni nova Vlada nije uspela da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem, a najava novih zapošljavanja, svakako, ne daje nadu da će se u skorije vreme stanje poboljšati - kazali su za "Novosti" iz te partije.

Kako ocenjuju, jedno od mogućih rešenja da se situacija u državnom aparatu reši je i da se nađe način da se omogući odlazak u penziju onim kadrovima koji ispunjavaju uslove za to.

Takođe, mladim generacijama trebalo bi približiti privatno preduzetništvo, kako bi ih se što manje, nakon završenih studija, opredeljivalo za javnu upravu i da se na taj način rasterete državne službe.

Kada je u pitanju ova godina, najviše službenika - 42 angažovano je u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ministarstvo kapitalnih investicija zaposliće njih 20, a resor ekonomskog razvoja 14. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaposliće po 11 službenika.

Ministarstvo zdravlja planira da zaposli devet novih službenika, resori pravde, ljudskih i manjinskih prava i vanjskih poslova po osam, dok je Upravi za sport i mlade potrebno pet službenika, Sekretarijatu za zakonodavstvo četiri, te Upravi za ugljovodonike tri. Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore zaposliće dva službenika, a po jednog Uprava za kadrove i Zavod za metrologiju.

TEK ŠEST STIČE USLOV

U 2021. godini planirano je zapošljavanje šest pripravnika od čega četiri sa visokim obrazovanjem i dva sa srednjim obrazovanjem, navodi se u Vladinom dokumentu, u kojem stoji i da je broj službenika koji će ispuniti uslov za odlazak u penziju u ovoj godini - šest.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri