BERANE POSTAJE REGIONALNI ZDRAVSTVENI CENTAR: Opšta bolnica dobija angio salu!

Novosti online

16. 07. 2021. u 13:28

DEPOPULACIJA stanovništva koja je posledica migracija jedan je od problema sa kojima se, kao i većina opština na severu, suočava i Berane.

БЕРАНЕ ПОСТАЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР: Општа болница добија ангио салу!

Foto: Privatna arhiva

Posledice su vidljive na svakom koraku, a da bi se ovaj problem rešio neophodno je, smatra potpredsednik Opštine Berane Darko Stojanović, sistematski pristupiti obezbeđivanju boljih uslova za život građana.

Potpredsednik Stojanović očekuje da će se smenom tridesetogodišnjeg režima u Crnoj Gori promeniti maćehinski odnos koji je prethodna vlast imala prema Beranama, nekadašnjem regionalnom centru severa Crne Gore.

„Nadamo se da će se u narednom periodu odnos prema opštini Berane popraviti. Znamo da je nova Vlada nasledila veliki broj problema ali očekujemo da priča o razvoju severa neće ostati mrtvo slovo na papiru. Ono što je proritet lokalne vlasti je da stvorimo povoljnu klimu za ostanak mladih ljudi u Beranama, a to je gotovo nemoguće bez otvaranja novih radnih mesta, ali realnih radnih mesta, ne u administraciji nego u proizvodnji. Prethodna vlast nije ništa uradila kako bi se poboljšao investicioni ambijent pa samim tim nije privukla strane investitore koji bi ulagali sredstva generalno u Crnoj Gori, pa ni u Beranama. Mora da se promeni strategija, jer samo održiva radna mesta, u proizvodnji, privredi, turizmu mogu dovesti do decentralizacije zemlje“, smatra Stojanović.

U GODINI PANDEMIJE JE URAĐENO MNOGO

On dodaje da je teška godina, koja je za nama, godina pandemije virusa Kovid19, negativno uticala ne samo na situaciju u opštini, već i na prilike u čitavoj državi i svetu.

„Na neki način možemo izraziti zadovoljstvo onim što smo uspeli da uradimo i u ovoj godini korona virusa. Realizovali smo važne infrastrukturne projekate, neke aktivnosti koje smo započeli pre korone uspeli da privedemo kraju, što nije bilo ni malo jednostavno. Radili smo na sanaciji gradskih saobraćajnica, trotoara i gradske rasvete ka spomen parku Jasikovac, urađena je kompletna nova ulica i parking pored kapele i gradskog groblja u Beranama. Veliku pažnju posvetili smo radu u mesnim zajednicama i trudili se da odgovorimo na što više njihovih zahteva. Želim da podsetim da je sa radom počela i mini hidrocentrala. To je prva koju je neka lokalna samouprava uradila samostalno bez da daje koncesije privatnicima. Reč je o hidrocentali koja se nalazi na samom vodovodu i želim da napomenem da ne šteti kvalitetu pijaće vode“, kaže Stojanović.

U tom periodu, dodaje, iz lokalne uprave su se trudili da održe kontakt sa evropskim partnerima.

„ Uspeli smo da završimo projekat „Zelena ostrva“ koji se realizovao u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije i finansiran je sredstvima Evropske unije. Ono za čim ostaje žal jeste da smo imali dosta aplikacija ka pristupnim fondovima, ka ambasadama određenih zemalja, međutim zbog situacije koja je zadesila čitav svet svi ti fondovi su povlačeni za borbu protiv kovida tako da smo tu uskraćeni za neka veća materijalna sredstva“.

Kompletirana je projektna dokumentacija za rekonstrukciju zapadne tribine Gradskog stadiona, pod Bogavskim brdom, kojom počinje prva faza radova.

„Rekonstrukcijom istočne tribine, postavljanjem reflektora i radovima na zapadnoj tribini zaokružiće se ova lepa sportska priča a Berane dobiti savremeno uređeni stadion, jedan od najopremljenijih u zemlji“, naglašava Stojanović.

Ni u teškoj godini koja je za nama, lokalna uprava nije zaboravila najbolje učenike, sportiste, studente stipendiste koji nisu ostali uskraćeni za sve ono što su dobijali i u periodu pre pandemije podsjetio je Stojanović.

„Opština Berane je u najtežem periodu bila prva koja je donela odluku na opštinskom nivou o saniranju ekonomskih posledica na malu privredu i građane u Beranama, tako da smo i na taj način probali da pomognemo onoliko koliko je to bilo u našoj moći sugrađanima“.

Stojanović naglašava da će i u narednom periodu raditi na uređenju grada, pa će ako sve bude po planu raditi sanaciju ulice Dušana Vujoševića, uređenju gradskog parka, koje je i ranije bilo najavljeno.

BERANE REGIONALNI ZDRAVSTVENI CENTAR

Ono na šta je Stojanović posebno ponosan je da je podsredstvom Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstvo obezbeđena magnetna rezonanca i još jedan skener što će svakako uticati na kvalitet zdravstvene zaštite u Beranama.

„Ono što je naša ambicija u narednom periodu a o čemu ćemo pričati sa Ministarkom zdravlja, naravno to će biti inicijativa predsednika opštine, Tihomira Bogavca, je da u saradnji sa susednim opštinama koje gravitiraju Opštoj bolnici u Beranama idemo na soluciju da se nabavi angio sala gde bi kasnije naša bolnica bila u rangu sa Kliničkim centrom za severo-istok Crne Gore“, zaključio je Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave