S JARMOM NA VRATU SLAVI SE DRŽAVNOST: Svoj praznik 13. jul Crna Gora danas obeležava u atmosferi velike podeljenosti

V. KADIĆ

13. 07. 2021. u 08:38

CRNA Gora, razapeta na patriote i izdajnike, slavi danas dva 13. jula u svojoj istoriji.

С ЈАРМОМ НА ВРАТУ СЛАВИ  СЕ ДРЖАВНОСТ: Свој празник 13. јул Црна Гора данас обележава у атмосфери велике подељености

Foto Skupština CG

Onaj iz 1878, kada je na Berlinskom kongresu dobila državnu nezavisnost, i drugi, ustanički, iz 1941. protiv fašističkog okupatora i njihovih sluga. Taj događaj bio je jasan odgovor onima koji su samo dan ranije prodali veru za večeru i u Cetinju s buketima cveća i ovacijama dočekali italijanske vojnike kao oslobodice! Tog dana - 12. jula, kada je, uz klicanje fašizmu, proglašena Nezavisna država Crna Gora, rodio se poklič separatista "E viva Montenegro", kojim se slavila fašistička suverena Crna Gora. Danas tim pozdravom slave 13. jul pristalice takođe separatističkog režima - Mila Đukanovića.

Igor Damjanović, Foto Novosti

Iako se na izborima 30. avgusta očekivalo da je sa porazom vlasti DPS, Crna Gora konačno skinula jaram sa vrata, to se, nažalost, nije desilo, pa su ovom 13. julu prethodili skandali aktuelne vlasti, od podrške lažnoj državi Kosovo, proterivanja ambasadora Srbije iz Crne Gore, usvajanja rezolucije o Srebrenici, ćutanja o hapšenju crnogorskog državljanina u Gračanici i zatvorskoj presudi, nepotpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, do podmetanja Josipa Broza mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju na svetkovini tokom uručenja "Trinaestojulske nagrade" koje su obeležile pesme o Titu!

Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da Crna Gora Dan državnosti dočekuje u dvostruko tragičnim uslovima.

- Prvo, predsednik Milo Đukanović i njegovo okruženje i ove godine nažalost oskrnaviće 13. jul šizofrenim manifestacijama na kojima će se promovisati ideologija Sekule Drljevića i intonirati himna koju je pisao ovaj kvisling, protiv čije namere da pod pokroviteljstvom fašističkih okupatora osnuje crnogorsku varijantu NDH, ustala je pre 80 godina gotovo sva Crna Gora - kaže Damjanović.

Jovan Markuš, Foto Novosti

- Sa druge strane, ovaj Dan državnosti dočekujemo sa vladom koja za sedam meseci svog mandata ima poražavajuće rezultate i upitnu stabilnost. Teško je izmeriti da li vlada Zdravka Krivokapića vodi lošiju spoljnu, ekonomsku, ili unutrašnju politiku.

Po rečima ovog analitičara, za sedam meseci ova vlada ne samo da nije uspela da obezbedi nijedan evro stranih investicija, već je sprovođenjem naloga američke ambasade da kineski kredit za auto-put zameni sumnjivom hedž transakcijom, poručila investitorima iz Kine, ubedljivo kapitalom najintenzivnije zemlje na planeti, da nisu dobrodošli.

- Krivokapićeva vlada nije uradila ništa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u reformi državne uprave, nema po svoj prilici nameru da sprovede popis stanovništva, okleva sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC, lojalne kadrove Mila Đukanovića imenovala je na visoke funkcije u diplomatiji i policiji. Ukoliko se brzo ne zameni po svemu drugačijom vladom, neminovno vodi povratku kontrole Mila Đukanovića nad svim polugama vlasti u zemlji - upozorava Damjanović.

Milo Đukanović, Foto Predsednik.me

OD PETROVDANA DO PAVLOVDANA

DILEMU oko toga zašto ustanak 1941. nije izbio 11. ili 14. jula, ili posle dolaska okupatora, aprila 1941. otklanja Jovan Markuš, publicista i istraživač istorije.

- Na Petrovdan je proglašena suverena i slobodna Crna Gora, a na Pavlovdan je srušena!

Nije opstala nijedan dan - kaže Markuš.

- Činjenica što je ustanak u Crnoj Gori izbio sutradan posle Petrovdanske skupštine, koja je donela one antijugoslovenske i separatističke odluke o obnovi nezavisne crnogorske države, pod pokroviteljstvom fašističke Italije, najbolje ilustruje duh i smisao ustanka.

Trinaestojulski ustanak bio je odbacivanje samostalnosti Crne Gore, kakvo su pripremali separatisti pomoću italijanskih fašista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)