OSAM MINISTARSTAVA FRONTU I SVI MIRNI: Analitičari rešenje krize vide u odstupanju od maksimalističkih zahteva političkih aktera

V. KADIĆ

08. 07. 2021. u 08:38

DEMOKRATE Alekse Bečića nakon drugog sastanka predstavnika parlamentarne većine našle su se u dilemi - da li i dalje podržavati premijera Zdravka Krivokapića, koji je bio nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", ili poslanika Miodraga Lekića, iskusnog političara i bivšeg jugoslovenskog diplomatu, lidera Demosa, koji se nalazio na njihovoj listi "Mir je naša nacija".

ОСАМ МИНИСТАРСТАВА ФРОНТУ И СВИ МИРНИ: Аналитичари решење кризе виде у одступању од максималистичких захтева политичких актера

Foto V. K.

Lekić je u utorak predložen od partija skupštinske većine za novog predsednika Vlade, dok najbrojnija poslanička grupa - Demokratski front ne odstupa od stava da Krivokapića treba smeniti pošto-poto kako bi se kriza vlasti prevazišla. U ovom političkom saveza smatraju da će kriza potrajati i u slučaju rekonstrukcije vlade sa aktuelnim premijerom.

Politički analitičar Srđa Vukadinović ocenjuje, za "Novosti", da će se za prevazilaženje krize vlasti naći rešenje tako što će svi njeni politički akteri odstupiti od svojih maksimalističkih zahteva.

- DF će ići na to da se ispoštuje izborna volja građana, jer su oni prevareni prilikom formiranja vlade. U koaliciji od 41 poslanika oni imaju dve trećine, što znači da će nova struktura u rekonstruisanoj vladi omogućiti Demokratskom frontu osam ministarskih mesta, Demokratama tri i URA jedan sa potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem. I tada će biti sasvim svejedno ko će biti premijer jer kad pokrivate osam ministarstava onda je premijer roba za kratkoročnu upotrebu. Krivokapiću ni Crkva neće dati da ode, jer je on čovek njihovog poverenja i onda će se naći kompromisno rešenje da Krivokapić ipak ostane premijer, uz to da se napravi temeljna rekonstrukcija vlade u kojoj će dve trećine imati DF, a ostatak podeliti Demokrate i URA. I to je demokratska vlada, jer ovo što imamo danas to nije - kaže Vukadinović.

Naš sagovornik smatra da ni Demokrate, a ni URA neće dozvoliti da DF "jednim udarcem" eliminiše Krivokapića i Bečića.

- Dovesti Miodraga Lekića za premijera značilo bi da Aleksa Bečić ne bude predsednik Skupštine, što Demokrate neće dozvoliti. To ne bi rešilo krizu nego bi je još više produbilo - smatra Vukadinović.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručuje da će, ako dođe do dogovora o novoj vladi, tražiti da mandatar bude iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" čiji deo je i njegova partija.

- To dugujemo ogromnom broju ljudi koji su nas podržali, ali ako se već odričemo te na izborima dobijene privilegije, onda prosto treba podržati nekoga o kome se dogovore preostale dve liste - "Mir je naša nacija i "Crno na bijelo" - kaže Danilović.

- Na sledećem sastanku parlamentarne većine na sto će se staviti tri mogućnosti sa svim preduslovima za njihovo usvajanje: izglasavanje nove vlade, rekonstrukcija postojeće ili status kvo. Ako ne želimo, a UCG na to ne pristaje ni po koju cenu, da u priču uvodimo DPS, onda je svaki glas predstavnika parlamentarne većine presudno važan.

NE ODLUČUJE AMBASADA

PREDSEDNIK Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF, Andrija Mandić, izjavio je da se opet ovih dana provlači priča kako neki članovi Demokratskog fronta ne mogu ući u Vladu, a neki mogu i kako iza takve priče stoje američka ambasada i pojedini ministri iz sadašnje vlade.

- Mi nemamo takva saznanja i sa nama nije razgovarao niko iz američke ambasade, niti nam predočio činjenice da je neko poželjan ili nepoželjan - rekao je Mandić.

* * * * * * * *

PREDSTAVNICI BIVŠEG REŽIMA ODAZVALI SE POZIVU ALEKSE BEČIĆA

SASTANAK ODRŽAN BEZ DEMOKRATSKOG FRONTA

POZIVU za dijalog vlasti i opozicije za prevazilaženje duboke političke krize, koji je predsednik Skupštine Aleksa Bečić uputio svim klubovima u Parlamentu, nisu se odazvali predstavnici DF i partija okupljenih oko tog političkog saveza. Predstavnici bivšeg režima konstatovali su da je Crna Gora zapala u političku i ekonomsku krizu i da su jedini spas za narod i državu - izbori. Iz Bošnjačke stranke su ocenili da bi trebalo prethodno formirati tehničku vladu koja bi pripremila uslove za održavanje izbora.

Na sastanku su Socijaldemokrate insistirale da Skupština donese rezoluciju (deklaraciju) o očuvanju građanske Crne Gore i afirmaciji evropskog sistema vrednosti. Smatraju da bi trebalo da bude usvojena sa podrškom od najmanje 2/3 poslanika u crnogorskom parlamentu čime bi, kako ocenjuju, bila potvrđena neupitna privrženost većine temeljnim vrednostima evropske Crne Gore.   V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri