TRAŽE POVEĆANJE PLATA RUDARIMA: Sindikat Rudnika uglja u Pljevljima osudio zahteve Vlade Crne Gore

M. D.

07. 07. 2021. u 18:39

SINDIKAT Rudnika uglja uputio je zahtev Odboru direktora Rudnika uglja AD Pljevlja da se odmah povećaju plate zaposlenih.

ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА РУДАРИМА: Синдикат Рудника угља у Пљевљима осудио захтеве Владе Црне Горе

Foto: M. Drobnjak

Sidikalci traže da se prosečne plate zaposlenih u Rudniku uglja izjednači sa prosečnim platama zaposlenih u Elektroprivredi CG, a ceneći odricanje, trud i rad i proizvodne rezultate pljevaljske rudarske kompanije.

Sindikat je najoštrije osudio ultimativne zahteve Vlade za uplatu dobiti Rudnika uglja iz predhodne godine Ministarstvu finasija.

- Nema ni jednog opravdanog argumenta da rudari imaju manje plate od zaposlenih u EPCG, pored ostalog što je EPCG vklasnik Rudnika uglja, osim ako Rudnik nije u nekom obliku kolonijalnog odnosa - navodi se u zaključcima Sindikata koji su dostavljeni Odboru direktora, Izvršnom direktoru i Vladi CG.

Sindikalci objašnjavaju da su plate menadžmenta Rudnika uglja verovatno u rangu plata menadžmenta EPCG, ali rudari neopravdano zaostaju sa platama zaposlenih u EPCG!

- U protivnom rudari će morati da čuvaju zdravlje, manje raditi, pa će se mnogi zapitati šta je sa proizvodnim rezulatatima i kako će se to odraziti na energetski bilans - kaže se u zaključcima Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Rudnika uglja.

FOTO: M.D.

Sindikat zahteva od Odbora direktora da se odmah promeni Pravilnik o rešavanju stambenih potreba zaposlenih jer je, kako kažu, sramota da rudari odlaze u penziju bez rešenog stambenog pitanja, imajući u vidu poslovne rezultate Preduzeća.

- Zato tražimo da se vrati stari Pravilnik da zaposleni ne može otići u penziju po sili zakona bez rešenog stambenog pitanja ako je u Rudniku radio 25 godina, kako je to rešeno Pravilnikom EPCG - kažu iz Sindikata dodajući da traže da se konačno ispoštuje odluka Ustavnog suda vezano za članove domaćinstva, odnosno izdržavanu decu i drugi sporni članovi.

Sindikat zahteva od Odbora direktora da se poštuje nalaz ovlašćenih naučnih institucija vezano za procenu rizika uslova rada na radnim mestima u smislu beneficiranog radnog staža.

- Neshvatljivo je da se mere uslovi rada, da se sve to plaća a da ih niko ne poštuje u Rudniku uglja što se i te kako odražava na zdrastveno stanje zaposlenih?! - tvrde iz Sindikata.

Oni traže da se izvrši provera diploma, pogotovu fakultetskih zbog sumnje da ima lažnih diploma.

-Poznato je da je takvih slučajeva, sudeći po medijima i javnosti, dosta i da su isti u prednosti pri zapošljavanju partiskih, kako je radila ranija vlast a danas i sadašnja u Crnoj Gori - kažu iz sindikata u Zaključcima koje je potpisao Miloš Obrenić.

Sindikat je najoštrije osudio, kako kažu, ultimativne zahteve za uplatu dobiti Rudnika uglja iz predhodne godine Ministarstvu finasija.

-Verovali smo da je to ružna prošlost smatramo da Pljevlja ne smeju biti privredna kolonija Crne Gore, da se sredstva ne pretaču u Podgoricu za njihov razvoj, jer su Pljevlja bila grad kad je Podgorica bila utrina za napasanje stoke - navode iz Sindikata ističući da se nažalost praksa stare vlasti nastavlj ostavljajući Pljevlja bez perspektive i razvojnih programa sa sistemskim siromašenjem i iseljavanjem.

- Dobar domaćin vodi računa o domaćinstvu a po svemu sudeći Vlada ne želi dobro ni Rudniku ni Pljevljima - zaključuju iz Sindikalne organizacije Rudnika uglja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave