BIZNIS PROGRAMI ZA PODRŠKU PREDUZETNIŠTVU: Opština Bar - primer najbolje prakse u regionu

B. Dabić

07. 07. 2021. u 19:18

ZA SAMO dve godine tokom kojih je realizovana raspodela sredstava za podršku ženskom preduzetništvu i preduzetništvu finansijsku podršku Opštine Bar za realizaciju svojih biznis ideja dobilo je 100 preduzetnika, od kojih je 66 žena i 34 muškarca.

БИЗНИС ПРОГРАМИ ЗА ПОДРШКУ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ: Општина Бар - пример најбоље праксе у региону

Foto: B. Dabić

Raspodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od  skoro 463.000 evra. Tanja Spičanović podpredsednica opštine Bar istakla je da je ono što efekat podške čini posebno snažnim i održivim, otvaranje novih radnih mesta koja su stvorena kroz ove programe podrške Opštine.

Podrška preduzetništvu Opštine Bar - primer najbolje prakse u regionu

Opština Bar prepoznata je kao regionalni primer najbolje prakse kada je u pitanju podrška razvoju bizinisa i posebno ženskog preduzetništvu i to od strane NALAS mreže lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, čiji je član preko Zajednice Opština Crne Gore i Opština Bar. Na ovaj način politika i programi Opštine u oblasti podrške preduzetnicama dobili su i međunarodno priznanje kvaliteta i svrsishodnosti.

Foto: B. Dabić

U utorak veče, Opština Bar organizator je Sajma preduzetništva na kojem su se svojim uspešnim pričama predstavili preduzetnici i preduzetnice koji su podržani kroz više opštinskih programa podrške razvoju biznisa, ali i prezentovani rezultati rada lokalne samouprave u tom smeru i njihovi pozitivni efekti.

Potpredsednica Opštine Tanja Spičanović kazala da je ono što efekat podške čini posebno snažnim i održivim, predstavlja otvaranje novih radnih mesta koja su stvorena kroz ove programe podrške Opštine.

- Pružajući podršku preduzetništvu Opština Bar ostvaruje jedan od svojih strateških prioriteta, a to je unapređenje lokalnog privrednog ambijenta i kreiranje novih radnih mesta. Stoga ovaj sajam bio je prilika da se promovišu lokalni biznis projekti, da se zajednica bliže upozna sa njima, ali i da preduzetnici razmene iskustva i dobiju nove ideje za unapređenje svog biznisa. Posebno je značajno što ovakav rad Opštine dobija i međunarodna priznanja i potvrdu kvaliteta i iz država regiona i Evrope te grad Bar postaje prepoznatljiva biznis destinacija.

Foto: B. Dabić

ISKUSTVA  

Sajam preduzetništva bio je i prilika za studijsku posetu ZELS zajednice lokalnih samouprava Severne Makedonije u čijoj delegaciji je nekoliko gradonačelnica i predsednica lokalnih skupština posetilo Opštinu Bar i sastalo se sa predsednikom Dušanom Raičevićem i potpredsednicom Tanjom Spičanović. Oni su bili zainteresovani da čuju iskustva Opštine Bar u ovoj oblasti i da podele ideje i prakse koje različite opštine sprovode u cilju podrške i razvoja biznisa i lokalnog preduzetništva. Delegacija je učestvovala i na Sajmu preduzetništva i direktno razgovarala sa korisnicima podrške Opštine Bar i o njihovim iskustvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave