ZVONI CRVENI ALARM ZBOG BELE KUGE: Negativni prirodni priraštaj beleži se u 21 od ukupno 24 crnogorske opštine

I. D. S.

06. 07. 2021. u 08:38

U VEĆINI crnogorskih opština više osoba umre nego što se rodi.

ЗВОНИ ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗБОГ БЕЛЕ КУГЕ: Негативни природни прираштај бележи се у 21 од укупно 24 црногорске општине

Foto Podgorica.me

Prema podacima Uprave za statistiku, na kraju prethodne godine prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a u prva četiri meseca došlo je do povećanja negativnih trendova, pa u 21 opštini, od ukupno 24, hara bela kuga. Ovakvi podaci, smatraju u SNP-u, crveni su alarm i za države sa znatno većim brojem stanovnika, te se hitno mora naći rešenje za suzbijanje negativnih trendova.

Prirodni priraštaj na kraju aprila bio je čak minus 1.218. Prema statističkim podacima, do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj beleži se samo u Budvi, gde je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva. Svi ostali gradovi su u minusu i to Nikšić: 232, Pljevlja 187, Berane 106, Bar 100, Bijelo Polje 99, Cetinje 73, Ulcinj 72, Kotor 63, Mojkovac 50, Herceg Novi 47, Tivat 39, Danilovgrad i Kolašin 38, Žabljak 26, Andrijevica 19, Plužine 17, Plav 13, Petnjica devet, Gusinje i Šavnik po pet i Tuzi dva.

Za prva četiri meseca 2021. svakog meseca prirodni priraštaj je bio negativan i to u januaru minus 272, februaru 312, martu 332 i aprilu 302. Kako su za "Novosti" kazali iz SNP-a, godinama unazad ukazuje se na problem negativnog prirodnog priraštaja, ali bivša vlast nikada nije reagovala na apele, niti je ozbiljno shvatala podatke Monstata.

- Jako je važno ukazati da veliki uticaj na prirodni priraštaj, posebno u opštinama na severu, imaju migracije koje su jako izražene jer veliki broj mladih odlazi u Podgoricu ili u inostranstvo. U tom smislu, bitna je podrška države i opština kako bi se građani motivisali da svoj život i karijere vezuju za rodna mesta, a bez adekvatnih ekonomskih podsticaja i ulaganja to nije moguće - ističu u toj partiji.

Foto Novosti

U SNP navode, neophodno je se u sadejstvu države, opština, Investiciono-razvojnog fonda i banaka nađe model pružanja podsticaja mladim bračnim parovima kako bi na što lakši način rešili svoje egzistencijalne probleme, pre svega zaposlenje i obezbeđenje krova nad glavom. Jedan od načina je pružanje novčane pomoći za svako novorođeno dete, kao i obezbeđenje besplatnih udžbenika za sve osnovce i dečjeg dodatka za decu do šest godina, što je nova parlamentarna većina već osigurala.

POSEBNA UPRAVA ZA DEMOGRAFIJU

JEDNA od mera bi, dodaju u SNP, trebalo da bude i osnivanje posebne uprave za demografiju i populacionu politiku, putem koje bi se mogla obezbediti bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike namenjena opštinama. Ta sredstva bi mogla biti korišćena za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata predškolskih ustanova, igrališta i sličnih sadržaja namenjenih deci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega