JEDRENJAKOM OBILAZE SVET: Lida i Saša Pavlov, bračni par iz Moskve, "usidreni" u barskoj marini

B. DABIĆ

22. 06. 2021. u 09:37

NIŠTA ih ne sprečava da žive na jedrilici, putuju svetom, a oboje su osobe sa invaliditetom. Bračni par Pavlov, Lida i Saša, iz Moskve, osam godina su "usidreni" u barskoj marini, odakle se s proleća otisnu u plava prostranstva i do pozne jeseni obilaze atraktivne turističke destinacije.

ЈЕДРЕЊАКОМ ОБИЛАЗЕ СВЕТ: Лида и Саша Павлов, брачни пар из Москве, усидрени у барској марини

Foto B. D. i privatna arhiva

Na jedrenjaku "Stolen moments" žive svoje ukradene trenutke od sumorne svakodnevice mnogih na kopnu koji su opterećeni pandemijom, politikom, nametnutnim problemima.

Pavlovi život gledaju drugim očima i svaki novi dan za njih je dar. Zajedno se raduju izlascima sunca iza Rumije, i najlepšim zalascima daleko na pučini.

Lida ima cerebralnu paralizu, a Saša retku bolest - ahondroplaziju, što ih ne sprečava da žive punim plućima.Na jedrilici sve rade sami. Lida se kreće pomoću hodalice, ili koristi invalidska kolica ako je duže na kopnu.

Kako kažu, posvećenost i podrška, kao i brojna putovanja potvrđuju da su prepreke samo u glavi.

Foto B. D. i privatna arhiva

- Mi smo iz Moskve. Oboje smo osobe sa invaliditetom, ali to nas ne sprečava da putujemo jedrilicom.Saša je nautičar, ali ja sam uvek tu "admiral". U proteklih desetak godina obišli smo Sredozemlje. Više puta smo bili u Italiji, Sardiniji, obišli smo i Palma de Majorku. Bili smo u Bariju da posetimo svetog Nikolu, zaštitnika pomoraca. Bila je to za nas velika sreća. Stigli smodo Venecije, Slovenije, pa obilazili hrvatska ostrva. Uživali smo i u Grčkoj više puta - puna je priče Lida.

Pavlovi su se upoznali 2004. gdine, a dve godine kasnijevenčali. U Crnu Goru su došli 2008. godine da kupe jahtu. Proteklih godina zime su provodili u Rusiji, a u Crnu Goru bi dolazili s proleća i ostajali na jedrilici do kasne jeseni. Zbog pandemije virusa korona proteklu zimu su bili u Baru i prezimili su na svom jedrenjaku.

Foto B. D. i privatna arhiva

- Svakog leta sa nama odmor provede moja ćerka iz prvog braka. Prošle godine nije mogla da dođe zbog pandemije. Sa radošću čekamo da nam dođe u Bar - kaže Lida.

Pavlovi kažu da je život onakav kakvim ga posmatrate.

- Život treba živeti. Jedni drugima biti podrška. Rešenja postoje - kaže Saša.

STRAH OD OLUJE

NA pitanje imaju li strah i da li se boje oluje kada plove, odgovaraju - "Živi smo ljudi".

- Jednom nas je uhvatila oluja u kojoj smo bili oko dva dana. Istrajali smo. Tek nakon toga počeli smo da razumemo i cenimo život još više. Ponekad je zastrašujuće. Ali, put će savladati onaj ko ide - zaključuju Pavlovi.

Foto B. D. i privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)