VAKUF SPASAO CRKVU OD MIRAŠA: Milovim zakonom CPC htela da oduzme crkvu SPC

M. S.

15. 06. 2021. u 09:45

ŠTA je sve bivša vlast u Crnoj Gori donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, koji je ukinut i izglasan novi, htela da radi sa svetinjama i imovinom SPC u Crnoj Gori, najbolje se vidi po statusu koji je Crkva Svete Blagovesti u Gornjim Poljima kod Mojkovca, dobila svega mesec dana od njegovog usvajanja.

ВАКУФ СПАСАО ЦРКВУ ОД МИРАША: Миловим законом ЦПЦ хтела да одузме цркву СПЦ

Foto: S. Krgović

Ovaj hram, vlasništvo SPC u Crnoj Gori, postao je 30. januara 2020. muslimanski vakuf!

U Listu nepokretnosti 268 KO Gornja Polja na katatastarskoj parceli 81, umesto crkve upisano je "Vakufski posed Crkva Gornja Polja", bez posebno označenog vlasnika.

- Takvo stanje i dalje traje! Međutim, sprečeno je da crkva bude upisana na takozvanu CPC - kazao je član Pravnog saveta Eparhije budimljansko-nikšićke, advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović, koji je na zahtev mesnog paroha, 15. novembra 2019. Upravi za nekretnine u Mojkovcu, podneo zahtev radi ispravke upisa na objektu, i da se upiše na Eparhiju budimljansko-nikšićku.

Na to se žalio punomoćnik Opštine Mojkovac i predsednik Saveta Mesne zajednice Polja, izvesni Radiša Pejović, navodno član takozvane CPC. Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ, donosi rešenje 30. januara ove godine, usvaja žalbu i poništava rešenje svog organa. Pravnim "manevrom" sprečava se, potom, da crkva završi u vlasništvu sekte Miraša Dedeića.

- Posle prijema ukidnog rešenja, ceneći da Crna Gora nije pravna država, da svojinski vlasnici odnosno SPC kao vlasnik crkve zakonskim putem ne može ostvariti pripadajuće pravo, povukao sam zahtev, očekujući da će se u budućem periodu doneti propis koji će garantovati pravo svojine i za SPC kao jedinog i legitimnog vlasnika verskog objekta, zbog čega je prvostepeni organ doneo rešenje o obustavi postupka, pa je crkva i dalje vakufski posed - priča Joksimović.

ANDRIJEVICA

SLIČNA mahinacija pokušana je, kako tvrde dobro upućeni, i u Andrijevici.

- Pokušali su da prisvoje portu Hrama Svetog arhangela Mihaila. Međutim, narod je ustao, i stvar je okončana. Makar zasada - kažu iz Crkvene opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)