SMENA ZBOG POKUŠAJA PREVRATA: Predsednik DIK Aleksa Ivanović povredio izborni zakon

I. D. Stojadinović

15. 06. 2021. u 07:25

CRNOGORSKI parlament juče je raspravljao o razrešenju predsednika Državne izborne komisije Alekse Ivanovića i to na predlog koji je još krajem januara usvojio Administrativni odbor.

СМЕНА ЗБОГ ПОКУШАЈА ПРЕВРАТА: Председник ДИК Алекса Ивановић повредио изборни закон

Foto: Fejsbuk/GP URA

U predlogu se navodi da su on i pojedini članovi DIK-a povredili odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji su, bili dužni da primenjuju dosledno i neselektivno, a ne da budu uzdržani i protiv njegove primene.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je slučaj predsednika DIK-a samo jedan u nizu slučajeva kada grupa ljudi koja smatra da je bila izabrana da služi režimu i predsedniku DPS-a i države Milu Đukanoviću dokazuje svoju lojalnost kršeći zakon.

- Ovo je najprovidniji primer kako se radi protiv Ustava i zakona i osnovnih poslova koje treba da obavlja predsednik DIK-a, ali na kraju sve dođe na naplatu - rekao je Radunović i dodao da Ivanović zaslužuje ozbiljno krivično gonjenje, da se ovakve stvari ne bi više dešavale.

Boris Bogdanović u ime Demokrata kazao je da je Ivanović učestvovao u pokušaju državnog udara 28. decembra, ali "se malo okliznuo, jer nije očekivao politički šamar, od kojeg se neće oporaviti, ni on ni njegovi nalogodavci".

Foto arhiva Novosti

Tekst potpisa

- Kao što mu puč nije uspeo, neće uspeti da izbegne smenu - poručio je Bogdanović.

On je Ivanovića optužio i da je uoči izbora u Herceg Novog zloupotrebio lične podatke hiljada građana i ustupio ih drugoj državi.

- On je neovlašćeno upotrebio podatke građana za svoje potrebe i uskopolitičke potrebe svojih nalogodavaca iz "Splendida". On je kontrolisao birački spisak i kazao da je sve u redu, a nakon toga se žalio - rekao je Bogdanović.

Milosava Paunović (SNP) kazala je da ko god bude novi predsednik DIKtreba da se otme uticajima vlasti, bez obzira na to ko bude činio strukturu vlasti.

U odbranu Ivanovićeve časti stao je jedino Ivan Brajović (SD), navodeći da je predsednik DIK-a- profesionalno obavljao svoju funkciju.

- Neki koji su govorili o njemu ga uopšte ne znaju. Bio sam obradovan činjenicom da se on javio na konkurs za predsednika DIK-a i kada je izabran zato što znam za njegovo stručne reference, iskustvo i znanje. Nećete naći čoveka takvih referenci. Zato nemojte trošiti reči u vređanju, jednostavno ga razrešite - poručio je Brajović.

ODBIO VERIFIKOVANjE MANDATA

U OBRAZLOŽENjU odluke navodi se da je Državna izborna komisija, 28. decembra 2020. godine odbila da po urednom zahtevu Skupštine dostavi Skupštini izveštaj o popuni upražnjenog poslaničkog mesta i da potvrdi mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste "Crno na bijelo" - GP URA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere