BALKANSKI KARTEL: Cetinjanin Ivan Armuš drogu nabavljao od najopasnijeg kolumbijskog kartela

Novosti onlajn

08. 06. 2021. u 11:35

KAKO se navodi u tekstu objavljenom u listu "Semana", Armuš je bio zadužen za kontakt sa dobavljačima kokaina u Kolumbiji, a njegov glavni partner bio je "klan del golfo".

БАЛКАНСКИ КАРТЕЛ: Цетињанин Иван Армуш дрогу набављао од најопаснијег колумбијског картела

Foto: Printscreen/Jutjub

Taj klan je američko ministarstvo finansija označilo kao najopasniju kolumbijsku kriminalnu organizaciju, a njegove vođe stavilo na crnu listu i uvelo im stroge sankcije.

Cetinjanin Ivan Armuš, koji je u aprilu uhapšen u Kolumbiji zbog trgovine drogom, kokain je nabavljao od organizacije "klan del golfo", koju je američko ministarstvo finansija označilo kao najopasniju kolumbijsku kriminalnu organizaciju, a njene vođe stavilo na crnu listu i uvelo im stroge sankcije, koje predviđaju i blokadu imovine. Detalje o Armušovom boravku u Kolumbiji donosi tamošnji nedeljnik "Semana", koji opisuje njegove veze sa "klan del golfo". Kako navodi taj kolumbijski medij u svom internet izdanju, nedavno hapšenje državljanina Crne Gore Ivana Armuša u Kartageni bilo je udar na strukturu trgovine drogom dosad skoro nepoznatog balkanskog kartela koji je prisutan u Kolumbiji već nekoliko godina, ali je uspio da ostane neprimijećen jer su se njegovi pripadnici predstavljali kao uspješni investitori i preduzetnici koji žele da se uklope sa visokim društvom u gradovima kao što su Kartagena, Barankuila, Medeljin, Kali i Bogota. Kako navodi "Semana" pozivajući se na obavještajne izvještaje, kolumbijska policija, u saradnji sa međunarodnim agencijama u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, otkrila je složenu mrežu trgovine drogom koja završava na evropskom tržištu.

– Dokument govori o Ivanu Armušu kao jednom od članova balkanskog kartela, koji je očigledno morao da pobjegne iz Španije 2018. godine jer je bio umešan u ubistvo zbog nesređenih računa. Odredište koje je Armuš odabrao bila je Kolumbija, gde je stigao 2019. godine. Naselio se u Kartageni i predstavljao se kao nasljednik vlasnika lanca hotela u Evropi. Iza ovog paravana zapravo je stajala međunarodna organizacija koja je jedan od glavnih izvoznika droge u Evropu - balkanski kartel – objavio je nedjeljnik "Semana".

Kako se navodi u tekstu, Armuš je bio zadužen za kontakt sa dobavljačima kokaina u Kolumbiji, a njegov glavni partner bio je "klan del golfo".

– U obavještajnim izvještajima detaljno se pojavljuju naknadna praćenja. Istražitelji su pomoću njih uspjeli da utvrde da je Armuš čak išao u laboratorije za proizvodnju kokaina da provjeri kvalitet. Koristeći prednosti svoje navodne poslovne reputacije, on je organizovao sastanke sa svojim partnerima u luksuznim hotelima u Medeljinu, Kartageni i Barankuili. Tamo je okončao pregovore o dopremanju droge iz kolumbijskih luka, odakle se inače roba često šalje ka Evropi, posebno voće. Istraga je dovela do operacije u kojoj je policija za borbu protiv narkotika, zajedno sa Nacionalnom mornaricom, izvela njegovo hapšenje na otvorenom moru, na brodu pod imenom "Opijum mar", pod panamskom zastavom, koji je namjeravao da napusti zaliv Manga sa oko pola tone kokaina. Policajci su izvršili detaljnu pretragu, koristeći za to i pse trenirane za otkrivanje narkotika, i pronašli 25 paketa punih droge, spremne za iznošenje iz zemlje. Armuš je bio u društvu dvojice Kolumbijaca, koji su takođe uhapšeni – piše u tekstu koji je objavio kolumbijski medij.

Kako se dalje navodi, iako se u javnosti malo govori o balkanskom kartelu, policija ima konkretne dokaze da je riječ o velikoj mreži trgovine drogom.

– Zajednički imenitelj njegovih članova je da dolaze iz južne Evrope, iz zemalja poput Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Zajednička operacija sa evropskim vlastima dovela je do dokaza da je to najjača i najkrvoločnija švercerska mreža, koja ima ćelije u zemljama kao što su Holandija, Njemačka, Španija, Belgija, Francuska, Italija, Grčka, Engleska, Turska, Ukrajina i Portugal – navodi se u tekstu.

(Dan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)