ПРВИ КОМУНИСТА У ЛОНДОНУ: Ево како су Британци дочекали Тита - а овако Броз звучи на енглеском (ВИДЕО)

Новости онлајн

04. 04. 2021. у 15:59

ЧУВЕНИ филмски журнал "British Pathe" највећи део своје архиве презентује на Јутјубу. Реч је о снимцима који бележе најзначајније догађаје у историји 20. века.

ПРВИ КОМУНИСТА У ЛОНДОНУ: Ево како су Британци дочекали Тита - а овако Броз звучи на енглеском (ВИДЕО)

Фото: Новости архива

Тако јавност има прилике да види и како је изгледала посета Јосипа Броза Тита Великој Британији 1953. године. На позв британског министра спољних послова Ентонија Идна, Тито је дошао својим чувеним бродом "Галебом", а дочекао га је премијер Винстон Черчил.

Осим што је то била прва Титова посета некој западној држави и прва посета вође комунистичке државе Великој Британији, био је то први пут да је маршал напустио земљу од разлаза са Совјетима. Баш зато су мере обезбеђења у Лондону биле огромне. Тито се кроз град провезао у блиндираним колима - док се Черчил шетао, а недалеко од места где је пристао у луци експлодирала је магнезијумска ракета.

На овом ретком снимку јасно се чује како Броз говори енглески.

- Желим да кажем народу Велике Британије да становнике моје државе треба да сматрају искреним савезницима зато што народи нове Југославије имају исте циљеве као и народ Велике Британије - рекао је маршал многобројном народу који се окупио на обали Темзе.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vatro Marx

04.04.2021. 17:21

Kao Tito vise se ne radja u svijetu. Cijeli svijet i danas se sjeca Josipa Broza Tita tadasnje YU. Danas i dalje prica o Yugosaviji, i zivotu u ona vremena. Pitajte gradjane na Zapadu dalí poznaju predsjednike iz sadasnjih drzavica na Balkanu, niko nezna, i nikoga ne interesuje. Znaju pojedini da na Kosmetu Srpskoj Pokrajini ima problema sa Albancima.