ЛАКИЈА ПРОСЛАВИЛА КОШАВА: Метеоролог аматер Александар Лалић (51) већ 30 година свакодневно записује и проучава све временске прилике

Ј. Ј. БАЉАК

18. 02. 2021. у 13:00

ЛАКИЈА ПРОСЛАВИЛА КОШАВА: Метеоролог аматер Александар Лалић (51) већ 30 година свакодневно записује и проучава све временске прилике

Фото Архива "Новости"

КО би се сетио да је у јануару 1995. грмело за Светог Саву док је падао крупан снег или да је зима 2001. била толико блага да је у Вршцу био само један снежни дан, да све то у свом дневнику није записао вршачки метеоролог-аматер Александар Лалић (51).

Познатији као Метео Лаки, он свакодневно прогнозира временске прилике на једној локалној телевизији.

Већ пуне три деценије Лалић сваког дана, без изузетка, бележи вредности јутарњих и вечерњих температура, којом брзином је дувао ветар, да ли је и којих падавина било, али посебно истиче и описује необичне метеоролошке појаве. Тако сазнајемо и да је у Вршцу 1987. регистрован најјачи удар кошаве у нашој земљи од 173 километра на сат, али и да је октобра 1999. године, после НАТО агресије, Вршчане "бомбардовала" достижући ударе од чак 170 километара на час. У тим налетима, својом силином срушила је и репетитор на Вршачком брегу.

- Људи су вероватно заборавили да су деведесете године, осим што су биле политички турбулентне, и метеоролошки биле нестабилне. Температуре су и зими и лети драстично варирале, што најбоље доказује март 1993. када је почетком месеца било минус 17 степени, а већ крајем плус 27. Требало је то преживети - говори нам Лаки, који је из хобија постао једини хроничар временских (не)прилика у Вршцу.

Фото Принтскрин

Једини је и прогнозер времена, већ 10 година, на програмима неке локалне телевизије у Србији. Иако аматер, за кратко време је стекао огромно поверење Вршчана. Толико му верују, да га паори често зову за савет када треба да обаве велике ратарске послове, јер кажу да готово никада не омане.

- Клима у Вршцу је врло специфична и често долази до промена. Зато прикупљам информације са више светских сајтова о прогнози времена, упоређујем их са подацима из мог дневника и тако формирам средњу вредност - одаје тајну свог "заната" вршачки Борис Кољчицки (некада најпознатији југословенски метеоролог аматер).

ГРАД У КОМ ЦАРУЈУ ВЕТРОВИ

ВРШАЦ је најветровитији град у Србији, у ком царују кошава и северозападни ветар. Северац углавном дува лети, константном брзином, не већом од 50 километара на час, док је кошава зимски ветар, који увек дивља.

Сведочанство Александар Лалић, Фото Ј. Ј. Баљак

- Кошава долази из Украјине, преко Ђердапске клисуре, и најпре груне преко Пожаревца и Беле Цркве. Када дође до Вршачких планина, одбије се о њих и још јачим интензитетом се сјури на наш град. Зрењанин и Нови Сад су, у том смислу заштићени, јер када кошава пређе преко планинских врхова, њен интензитет слаби - објашњава Лалић.

Шаљиво каже и да су га прославили вршачки ветрови, јер чак 200 дана у години прича о њима. Ипак, приметио је да се тај број ветровитих дана постепено смањује, али да је њихов интензитет све јачи. Отуд и не чуди што је овог децембра кошава у Вршцу достизала ударе од 165 километара на час!

- Можемо да очекујемо да ће дувати и 200 километара на сат, јер се клима мења - каже саговорник "Новости".

- У подацима које сам сакупљао приметно је и да се просечна температура у Вршцу, од 1990. до данас, годишње повећава за пола степена, што је на вишегодишњем нивоу, баш много.

Тако је и овај јануар био један од пет најтоплијих за последње три деценије, а имао је и највише падавина од последњих 30 јануара.n

Јелена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)