СРЦЕ ИМ ВЕЋЕ ОД КУЋЕ! Хуманост брата и сестре из Горњег Милановца, грађевину у центру Рудника продају за лечење малене Анике Манић

В. ИЛИЋ - М. БОШЊАК

11. 11. 2020. у 20:21

СРЦЕ ИМ ВЕЋЕ ОД КУЋЕ! Хуманост брата и сестре из Горњег Милановца, грађевину у центру Рудника продају за лечење малене Анике Манић

Фото М. Бошњак

БРАТ и сестра, Милош Мијаиловић и Биљана Драгићевић из Горњег Милановца, на хуманој лицитацији пре два дана, огласили су продају своје куће у центру варошице Рудник на истоименој планини.

Почетна цена је 4.000 евра, а сав новац који добију од њене продаје поклониће за лечење њихове суграђанке Анике Манић, двогодишње девојчице која болује од спиналне мишићне атрофије, најтежег облика. Због овог њиховог геста, друштвене мреже су се одмах усијале, па је њихова објава, за пола дана, подељена више од 4.000 пута. Не чуди, онда, што су се за куповину куће јављали људи не само из Србије, већ са свих континената света.

Како нам је Милош испричао, он и сестра су кућу на Руднику наследили од покојне баке, која је преминула пре неколико година, и од тада у њој нико не станује. Кућа има приземље и спрат и има око 90 квадратних метара. Ганути тужном причом о Аники, и позивима за помоћ за њено лечење, одлучили су да кућу дају на лицитацију.

- Чули смо да је за девојчицино лечење потребно много новца, више од два милиона долара, и да се људи одазивају у жељи да помогну. Сазнали смо и да сакупљање новца тече споро, а времена за ову малену девојчицу је све мање. Зато смо решили да то учинимо - рекао нам је Милош. - Свако ко је заинтересован, може да лицитира на фејсбук-страници "Хуманитарне лицитације - Буди хуман". Онај ко буде понудио највишу цифру до среде, 18. новембра у поноћ, имаће прилику да постане власник куће. Не желимо да имамо никакав додир са тим новцем, већ ће будући власник морати да излицитирану суму уплати на рачун за лечење мале Анике и да нам ту уплатницу приложи на увид. После тога ћемо кренути у процес пребацивања власништва, то ће бити лак посао, јер је кућа уписана у катастар и ми смо власници.

КОМЕНТАРИ

БРОЈНИ су коментари на друштвеним мрежама људи који су одушевљени гестом брата и сестре из Горњег Милановца. Неки од њих су: "Благо мајци која вас је родила, дивни људи!", "Пустите нас да лајкујемо, хвалимо и коментаришемо! Пустите нас да се разнежимо на томе да и данас постоји човек!", "Бог вам дао све најбоље!", "Тако је, легендо! У мојој кући имате и кревет и тањир!"...

Велико интересовање је одмах завладало за куповину куће на Руднику. Лицитирана сума, како сазнајемо, прво је достигла 6.000 евра, и то на невиђено, јер на Милошевој објави није стајала фотографија куће. Касније се чак јавио и потенцијални купац из Америке, који је понудио хиљаду евра више.

- Ни сестра, која није желела ни да се њено име спомиње било где у јавности, а

ни ја не познајемо Анику, нити њене родитеље. То нам, стварно, није битно. Једино је важно да се што пре сакупи новац за њено лечење - казао нам је Милош.

За Аникину болест кажу да је генетски убица деце број један. Болест почиње тако што слабе мишићи ногу и руку, али касније слабе мишићи за дисање, гутање, кашљање и деца умиру од гушења или упале плућа. Али, нада постоји, јер постоји и генска терапија, лек "золгенсма", која делује на цело тело и може да поврати изгубљене функције мишића уколико се терапија прими што пре. Немили податак је да је ово званично најскупљи лек на свету и да кошта 2,1 милион долара, а тај новац немају Аникини родитељи.

Милош поставио оглас за продају / Фото В. Илић

ПОКЛОН ИЗ МУЧЊА

 

И ХУМАНИ гест Горњомилановчанина Ивана Јаковљевића из села Мучањ, такође је одушевио Србију. Он је поклон - електрични тротинет, који је освојио у наградној игри, одлучио да прода и да целокупан износ уплати за Аникино лечење.

- На мојој фејсбук-страници налази се линк који води до огласа и искрено се надам да ће се што пре сакупити новац за лечење. Колико ко може, према својим могућностима, да што пре Аника оздрави - казао нам је Иван.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)