ДЕВОЈКЕ КОЈЕ МАРШИРАЈУ И ПОД ВОДОМ: Нела и Јелена су прве жене рониоци у војсци Србије (ФОТО)

Здравко Грумић

24. 10. 2020. у 12:00

ДЕВОЈКЕ КОЈЕ МАРШИРАЈУ  И ПОД ВОДОМ: Нела и Јелена су прве жене рониоци у војсци Србије (ФОТО)

Фото Ненад Карлић

ВОЈСКА Србије у свом саставу однедавно има прве жене рониоце! Официрке Речне флотиле, поручник Нела Поповић (26), која је и лекар у тој јединици стационираној у Новом Саду, и потпоручник Јелена Пауновић (24), успешно су савладале изузетно напоран и захтеван курс роњења, чиме су оствариле део својих снова и професионалних планова, потврдивши поново да за даме у нашој војсци нема несавладивих препрека.

Нела и Јелена су, заједно са још двојицом својих колега, претходно прошле ригорозне психофизичке провере и током осам недеља трајања обуке у мутном и хладном Дунаву и на полигонима, под надзором искусних ронилачких инструктора, одговориле на захтеве специјалистичког курса за лаке бродске рониоце испунивши све прописане критеријуме и стандарде. Круна тог великог успеха јесте ронилачка значка, нови украс на њиховим свечаним униформама, коју могу да носе само они најбољи.

- Ово је за нас заиста изузетно искуство. Апсолутно није било никакве протекције. Нас две смо желеле да овај курс завршимо потпуно равноправно са мушкарцима и ваљано - истиче докторка Нела, за "Новости", и напомиње да је то био први корак у наставку њене стручне едукације у области подводне медицине.

Пошто војни рониоци имају веома сложене задатке, физички и ментално изузетно напорне, они захтевају и посебан медицински надзор и зато је потребно да медицински кадар у Речној флотили што боље познаје медицину роњења. А како те врсте обуке још нема у Србији, у плану је да Нелу у догледно време пошаљу на курс негде у иностранство.

И за потпоручницу Јелену је ово био први степеник ка врху у послу којим се бави, а то је звање инструктора роњења.

- Поносна сам што смо сви успешно завршили овај курс и што с поносом можемо да носимо наше ронилачке значке - каже та млада официрка, тренутно командир вода у Речној флотили, напомињући да је још на Војној академији пожелела да буде у ронилачкој јединици.

БРИГА МАМЕ НАТАШЕ

НЕЛА и Јелена имале су, кажу, за тај свој подухват велику подршку и од својих родитеља у Апатину, односно у Шапцу.

- Сви у породици су поносни због мог успеха али били су и уплашени док није било све завршено. Посебно је бринула мама Наташа, јер живимо крај Дунава и зна колико је мутна и хладна та река - каже Нела, додајући да ју је тата Владимир "стојички подржавао" и чекао да јој на крају честита.

Обе наше саговорнице истичу велику помоћ и подршку које су оне и двојица њихових колега имали од командира курса капетана корвете Шерифа Бајрамија и осталих инструктора роњења.

- Било је, морам признати, и тренутака слабости, па и суза и чак помисли у моментима да одустанем. Али, само захваљујући овим изузетно стручним људима с вишегодишњим искуством и њиховом приступу током наше обуке, успели смо на крају - додаје докторка Поповић.

"БРАТСКО ДИСАЊЕ"

ЗА потребе Војске Србије Речна флотила реализује курсеве за ронилачке специјалности, а обука са кандидатима изводи се на базенима популарног "Спенса", каналу хидросистема ДТД, фрушкогорским језерима и на крају у Дунаву.

- Сваки дан обуке може да буде елиминациони, јер су под будним оком инструктора и подлежу селекцији. Тестирају се реакције и понашање кроз различите ситуације, попут "братског дисања" и коришћења "братског конопа" током зарона у мутној води.

Задовољство тиме што је Речна флотила добила нове рониоце истиче инструктор капетан Бајрами, наглашавајући кључни циљ курса а то је да буду задовољени прописани критеријуми и стандарди, без обзира на пол, годиште и друге разлике међу полазницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)