НЕКО ГАЈИ ОВЦЕ, А ЈА ЛОПАТАРЕ: Млади Перица Симеоновић из Јасикова код Мајданпека на фарми узгаја посебну врсту папкара

В. ЂОРЂЕВИЋ

29. 09. 2020. у 14:00

НЕКО ГАЈИ ОВЦЕ, А ЈА ЛОПАТАРЕ: Млади Перица Симеоновић из Јасикова код Мајданпека на фарми узгаја посебну врсту папкара

Фото Приватна архива

ПЕРИЦА Симеоновић (32), из мајданпечког села Јасикова, на свом имању, површине осам хектара, недалеко од места где живи бави се узгојем - јелена лопатара!

- Одмалена се бавим ловом, па сам тако и дошао на идеју да отпочнем посао око њиховог узгоја - прича Перица за "Новости". - Хомоље је познато по узгоју оваца, али сам се ипак определио за лопатаре. А, какви су заиста, колико су дивљи и неповерљиви, најбоље сведочи то што, иако могу да достигну тежину и већу од 100 килограма, за све ове године, колико их чувам, никада нисам успео да им приђем ближе од десетак метара.

Дођу, каже Симеоновић, на 10 до 15 метара од њега, и чекају храну, али када покуша да им се приближи, јелени се одмах дају у бег.

- Такви су они - смеје се наш саговорник. - Врло су опрезни, али и широм света веома тражени. У сваком случају, ниједног тренутка се нисам покајао што сам почео да их узгајам и чувам.

Фото Приватна архива

Перица на свом имању има око 20 одраслих јелена и још осам младунаца. Планира, каже, да докупи још десетак хектара земље и ту почне, упоредо са лопатарима, да се бави и узгојем - муфлона!

- Зашто баш њих - кроз смех каже Перица. - Објашњење је једноставно. Лопатари, тако је природа то уредила, могу да живе само са муфлонима. И, зато сам и решио да "уђем" и у ту причу.

Фото Приватна архива

Симеоновић каже да има дозволу за узгој и промет дивљачи, а план му је, вели, да их узгаја ради репродукције, за промет живе дивљачи, за фарме, ловиша...

- Реч је о животињама које су врло цењене због квалитетног меса - објашњава Перица. - Знам да је занимање необично, али се, ако све буде како треба, и те како исплати.

Важно је имати идеју, прича нам Симеоновић, као и вољу за послом. После тога, следи велики рад, након чега ни успех не може да изостане.

- Видећемо шта ће бити од свега - умерени је оптимиста Перица. - Надам се најбољем. Али, да не журим. Ипак је то посао којим не може свако да се бави. Моје је да радим и будем стрпљив. А онда, сигуран сам, ни успех неће изостати.

НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ

ЖИВОТНА и пословна прича Перице Симеоновића, вредног младог човека, који се из Беча вратио на Хомоље да би у родном крају покренуо овај јединствени посао, објављена је и на званичној интернет-презентацији председника Александра Вучића. На категорији "Најбоље из Србије" посетиоци сајта могу да се упознају са успешним пројектима и идејама појединаца из целе Србије. Текстови о успешним пројектима, иновативним идејама и појединцима који су својим радом, залагањем, храброшћу и пожртвованошћу заслужили да буду представљени, доступни су од 25. септембра.

Фото Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)