ДЕЛИЛИ СМО И ПОСЛЕДЊЕ ПАРЧЕ ХЛЕБА: Радољуб Јанковић о томе како је његова породица током рата бринула о савезничким пилотима

В. Илић

26. 09. 2020. у 22:30

ДЕЛИЛИ СМО И ПОСЛЕДЊЕ ПАРЧЕ ХЛЕБА: Радољуб Јанковић о томе како је његова породица током рата бринула о савезничким пилотима

Радољуб Јанковић / Фото В. Илић

ЗОРА још не беше сванула, када се зачу нека дрека око куће. Истрчасмо и као у чуду угледасмо Американца који се падобраном закачио за јабуку у дворишту, и ту виси.

Одмах смо га примили у кућу. После нам стигоше још деветорица Американаца и два Енглеза. А, замислите нас деветоро у кући, и њих још толико. Уступили смо им своје постеље, брат и ја смо спавали на салашу. Делили смо последње парче хлеба. Прво они да једу, а нама, деци шта остане. Али, нисмо се ми љутили, нама је било драго, знали смо и тада да чинимо велико дело. Нажалост, оно је било заборављено све до данас, када су Прањани опет добили крила...

Овако је за "Новости" у суботу говорио Радољуб Јанковић (80), живи сведок највеће акције спасавања савезничких пилота у Другом светском рату. Памти сваки детаљ везан за скривање пилота, који су у Прањанима били готово три месеца. Сећа се и средине септембра 1944, када су авионима са импровизованог аеродрома, авијатичари одвожени својим кућама.

- Као да је јуче било... Скупило се беше цело село. Чекамо авионе, као да их и сада чујем. Био је то тужан дан за Прањанце, јер смо се били сродили са авијатичарима. А, и знали смо да када они оду, и када се четници повуку из овог краја, да ће нам тешки дани доћи. Тако је и било... људи су убијани, осуђивани без икаквих пресуда... - испричао нам је Радољуб.

Додао је да је данас пресрећан, баш као и сви Прањанци. Зато је у знак захвалности председнику Вучићу "на свему што је учинио за Прањане, који су данас постали херојско село", даровао флашу ракије, а шљивовицу намењену председнику САД Доналду Трампу, послао је преко амбасадора Годфрија. - Наздравићу овом ракијом председнику Трампу у Београду - казао је председник Вучић и додао да је уверен како ће амерички председник доћи у нашу земљу.

Прањанци су желели да поклоне и парче њихове земље у свом селу председнику Србије, "ону која је натопљена крвљу и знојем предака равногораца", али се Вучић захвалио, наглашавајући да ће тај плац оставити селу за даљи развој Прањана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)